EPA
Tramp sa Vučićem i Hotijem u Beloj kući

Vašingtonskim sporazumom koji je potpisan 4. septembra u Beloj kući, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Kosovo i Srbija preuzele su i listu obaveza, a jedna od stavki je i preseljenje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, koju Srbija nije ispunila, prenosi Koha.

Rok za ispunjenje ove obaveze ističe danas (1. jula) čime je, po navodima Kohe, Srbije prekršila Vašingtonski sporazum.

Prema navodima ovog lista, Kosovo je na listi obaveza imalo priznanje od Izraela pod uslovom da otvori ambasadu u Jerusalimu i to je već učinilo.

U Jerusalimu je vrlo malo zemalja otvorilo ambasade, a SAD su prve koje su preselile svoju ambasadu u Jerusalim.

Ostale države koje imaju veze sa Izraelom imaju ambasade u Tel Avivu, kao i Srbija.

1 COMMENT

  1. Bolje da tako i ostane i to ne zbog reakcije EU što je ozbiljna prepreka već zbog mogućih protesta u Beogradu. Čisto sumnjam da bi građani Srbije prihvatili takvo poniženje posle priznanja Kosova od strane Izraela. Naproti, trebalo bi priznati Palestinu jer veliki broj arapskih islamskih zemalja nije priznalo Kosovo. Ukoliko bi preselili ambasadu u Jerusalim isprovocirali bi sve njih da priznaju Kosovo i EU da nam prepreči put zbog neusaglašene spoljne politike. Da li zaista misle da smo toliko glupi. Jedino me brine glupost onoga koji je to u Vašingtonu potpisao. Pa se onda hvali kako je odoleo pritisku. Nije nego. Savio se ko vrbov prutić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here