Facebook
Foto: Ilustracija

Ostajući u sirijskom gradu koji još uvek nije pod kontrolom snaga režima Bašara al Asada, Albanci u Siriji su brendirali svoj “vojni odred”, prenosi Reporteri.

Predvođena Abdulom Jašarijem, Albancem iz severne Makedonije (1976), grupa poznata kao “Džemati al-Alban” i dalje promoviše džihad za ponovno oživljavanje Islamskog kalifata, koji je pokrenula teroristička organizacija Islamska država (ISIS). Procenjuje se da se više od 300 građana sa Kosova priključilo terorističkim organizacijama

“Džemati al-Alban” je povezan sa Džabhat al-Nusrom, drugim krilom odvojenim od ISIS, koje sada nastavlja da deluje kao Tahrir al-Šam (HTS).

Abdul Jašari, poznat i kao Abu Katada Al-Albani koji predvodi “Džemati al-Alban”, smatra se bliskim savetnikom Abu Muhameda al-Julanija, glavnog komandanta sirijske militantne grupe Tahrir al-Šam.

Ministarstvo finansija SAD je 10. novembra 2016. označilo Jašarija kao teroristu i navelo da je pomagao u prikupljanju sredstava za porodice boraca Džabhat al-Nusrah fronta.

Tokom leta 2015. Jašari je predvodio vojne operacije fronta Džabhat al-Nusrah u severnoj Siriji. On je dugi niz godina imao važan vojni staž u redovima džihadista i nastavlja da ga održava.

Iako ga SAD traže više od pola decenije, on je i dalje aktivan u Siriji. Njegova poslednja komunikacija sa javnošću je predavanje o ratu u Ukrajini koje je postalo javno početkom aprila.

Iako razotkrivaju taktiku, oružje i lokacije na kojima vežbaju, grupa “Džemati al-Alban” i promoteri novog brenda, ‘Albanian Tactical’ vode računa da se na svojim video-snimcima i fotografijama uvek pojavljuju sa maskama, a najčešće čak i sa rukavicama.

Procenjuje se da je Kosovo prva zemlja u Evropi po broju građana koji su se pridružili terorističkim oragnizacijama u Siriji i Iraku.

Od početka sukoba u Iraku i Siriji, Kosovo je zbog toga procesuiralo na desetine građana. Većina osuđenih za učešće u terorističkim organizacijama u iračko-sirijskom sukobu već je odslužila kaznu, a samo nekoliko ih je ostalo u zatvoru.

1 COMMENT

  1. Kod nas su u “socijalizmu” i “bratstvu i ubistvu” do kraja veličali teroriste : komuniste, “španske borce” i skojevce.
    Ovi imaju drugačiju priču. I pričaće je do kraja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here