Albancima nikad dosta mržnje

0

Vređali UEFA i Platinija: Nezadovoljni albanski navijači
 

Iako je bolje prošla, Albanija je po običaju burnije i žešće reagovala. Njihovi navijači uporedili su UEFA sa nacizmom Adolfa Hitlera, a albanski premijer Edi Rama podržao je nacionalni fudbalski savez u nameri da uloži žalbu.

– Kaznivši Srbiju da odigra samo dve utakmice kao domaćin bez publike, UEFA je pokazala da nije sposobna da se suoči sa rasizmom i nasiljem. Prema nepoštenom stavu UEFA, rasna agresija i fizičko nasilje su jednaki, kada je reč o psihičkom onemogućavanju da se nastavi utakmica – smatra Rama, čija je zvanična poseta Srbiji zbog ovog incidenta umesto 22. oktobra pomerena za 10. novembar.
 

Mediji u Tirani jednoglasni

I albanski mediji saglasni su u oceni da je prema Albaniji načinjena nepravda.
"Gazeta Šiptare" donosi naslov: "Nastavljamo bitku", a list "Šekuli": "Nasilje – UEFA 3:0", tamošnji list "24 sata" poziva premijera Ramu da podrži reprezentaciju, dok Top kanal tvrdi da UEFA vodi politiku.

Nešto glagoljiviji bili su navijači koji su u pozivima za proteste preko društvenih mreža UEFA pripretili – "Ne za*** se sa Albancima". Predsednika evropske federacije Mišela Platinija nazvali su "Platinijević", dok su centrali Fejsbuka "prijavili" zvanični nalog UEFA za rasizam.

Na protestima u Tirani i Prištini Albanci su nosili zastave na kojima je u sredini znaka UEFA bio lik Adolfa Hitlera, kao i parole na kojima je pisalo: "Reci ne rasizmu. UEFA = Mafija, reci da rasizmu!"

Iako je srpska reprezentacija strože kažnjena, uočljivo umireniji tonovi dolazili su od zvaničnika iz Beograda.

– Mi jesmo krivi zbog toga što nismo uspeli da se uzdržimo i što nismo uspeli da se osmehnemo i da prećutimo brutalnu političku provokaciju koju je i UEFA ocenila kao takvu. Krivi smo što je naših 16 ljudi utrčalo u teren i što smo imali propuste u organizaciji – izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije.

 

I FSS će se žaliti

Branislav Ivanović

Fudbalski savez Srbije najavio je da će se žaliti na odluku UEFA da kazni "orlove" oduzimanjem tri boda, iako je registrovala meč 3:0 za Srbiju. Srbija će uz to bez publike dočekati reprezentacije Danske i Jermenije, a kažnjena je sa 100.000 evra, kao i Albanija. I dok je kapiten fudbalske reprezentacije Albanije Lorik Cana na Fejsbuku napisao: "Ovo nije pravda", njegov srpski kolega Bane Ivanović smatra da se radi o presedanu i nada se da će nadležni još jednom analizirati sporni događaj. On navijačima obećava borbu u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016.
– Mi smo u ovom trenutku jedini koji možemo da vratimo stvari na pravo mesto. Pred nama je najvažnija, odlučujuća i najteža utakmica, meč protiv Danske, prilika da se pokažemo u najboljem svetlu – izjavio je kapiten srpske reprezentacije.

Premijer je našao i zrnce utehe. Iz političkog ugla, smatra Vučić, jedna stvar pošteno je napravljena, a to je da se zna da je vinovnik incidenta na utakmici albanska strana, s obzirom na to da su kažnjeni službenim rezultatom utakmice 3:0.

I šef srpske diplomatije nastojao je da sagleda poziciju obe strane, konstatacijom da su odlukom Evropske fudbalske federacije izgubile i srpska i albanska reprezentacija.

– Ovo je pokazatelj stava koji vlada i koji očigledno ima utemeljenje da u regionu još postoje nerešeni problemi – konstatuje Dačić, uz opasku da bi prema njegovom mišljenju najbolje bilo da je odigrana nova utakmica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here