AAP/MARG BERTLING
Premijer Albaneze sa radnicima Nortflita

U nedelju, 27. avgusta je premijer Entoni Albaneze obišao rudnike gvožđa u Rio Tintu sa ministarkom za resurse Medlin King u Karati, Zapadnoj Australiji.

Tokom obilaska rudnika, Albaneze je, zajedno sa rukovodiocima Rio Tinta, Ričardom Koenom i Sajmonom Trotom, nosio košulju sa imenom kompanije ispisane crvenom bojom na jednoj strani i njegovim imenom na drugoj strani, izvestio je SBS.

Na konferenciji za novinare nakon obilaska, Albaneze je pohvalio poslovanje kompanije sa željeznom rudom i njen doprinos ekonomiji zemlje.

– Dok sam danas gledao kako ruda gvožđa ulazi u trup broda, ono što sam, takođe, gledao je finansiranje škola i bolnica, sredstva za održavanje naše nacionalne privrede koja dolaze iz ovog sektora, i to dolaze od teškog rada ljudi zaposlenih ovde u Pilbari, što je izuzetno važno – izjavio je Albaneze.

Međutim, činjenica da je Albaneze nosio njihovu košulju, izazvalo je kontroverze u medijima i na društvenim mrežama.

Kako SBS navodi, uobičajena praksa je da većina lidera oblači neku vrstu uniforme, koju često obezbeđuje kompanija kod koje je u poseti, kao što je Albaneze bio u Rio Tintu.

Bivši premijer Skot Morison je nosio košulju, na kojoj su bile ispisane reči Skot i ime kompanije, prilikom posete rudniku Fortescue Metals u aprilu 2021.

Međutim, Džefri Votson, direktor Centra za javni integritet, je rekao da je Albaneze mogao da odbije da obuče ovu košulju.

– Sigurno bi australijska vlada mogla sebi da priušti da premijeru kupi jaknu visoke vidljivosti ako želi da ide na sajtove, a time ne podržava ni jednu kompaniju – rekao je za SBS Votson.

Votson je rekao da je razočaran i uznemiren zbog toga što je premijer obukao košulju.

– U sadašnjem svetu, sa globalnim zagrevanjem, sporovi oko gubitka naših neobnovljivih resursa kroz rudarstvo; posebne nedavne poteškoće koje je Rio Tinto imao u vezi sa očuvanjem svetih mesta Aboridžina, mislim da je jednostavno užasno pomisliti da bi premijer nosio košulju koja je imala efekat reklamiranja – rekao je Votson i rekao da je to isto osetio i kada je Morison isto obukao kompanijsku košulju.

Neprikladno

Poli Heming, direktorka programa za klimu i energiju Australijskog instituta, rekla je da je neprikladno da članovi parlamenta nose brendove posebno uticajnih kompanija.

– Kada ide u obilazak škola, da li oblači školsku uniformu. Bilo da je u pitanju šala ili ne, ili mu je neko samo dobacio košulju na kojoj je pisalo „Entoni“, simbolika našeg premijera, koji se predstavlja kao zaposlen u velikoj kompaniji za resurse je neverovatno alarmantna – naglasila je Heming.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here