pixabay.com

Albanija je danas uručila protestnu notu britanskom ambasadoru u Tirani zbog nedavnih komentara britanskog ministra za imigraciju Roberta Dženrika o ilegalnim migrantima iz Albanije.

Prema mišljenju Ministarstva spoljnih poslova Albanije komentari ministra predstavljaju govor mržnje, prenosi Rojters.

“Ovom protestnom notom želimo da izrazimo zabrinutost zbog nedavnih izjava koje diskriminišu Albance”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Albanije.

Britanski ministar Robert Dženrik je 13. januara na Fejsbuku objavio video koji je snimio tokom posete centra za deportaciju. Pohvalio je tom prilikom osoblje centra, koje prema njegovim rečima neumorno radi na tome “da pronađe i uhapsi Albance, ubaci ih u autobuse, odveze na aerodrom i pošalje nazad u Tiranu”.

Protekle godine je značajno porastao broj albanskih migranata koji na malim čamcima pokušavaju da se domognu obala Velike Britanije.

Prema navodima britanske vlade, Albanci predstavljaju 42 odsto svih migranata koji su između maja i septembra 2022. pokušali da stignu do južnih obala Ujedinjenog kraljevstva. Neki britanski političari tvrde da Albanci ne pokušavaju da uđu u Britaniju zato što su diskriminisani u svojoj zemlji, već iz ekonomskih razloga, iz želje za lagodnijim životom.

Premijer Albanije Edi Rama je u novembru prošle godine izjavio da komentari britanske vlade koji izdvajaju jednu etničku zajednicu, albansku, “zvuče kao da dolaze iz ludnice.”

5 COMMENTS

  1. To su njhovi saveznici ,ako Englezi mogu biti na kosovu i u albaniji zasto ovi nebi mogli biti u Engleskoj,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here