Kosovo online
Aljbin Kurti

Pritisci međunarodne zajednice zbog odluke Centralne banke Kosova o ukidanju dinara su sve veći, a predstojeća nedelja, kada je najavljena nova runda dijaloga u Briselu je odlučujuća za Kosovo, ukazao je za “Albanijan post” neimenovani diplomata iz međunarodnih krugova, ističući da bi kosovski premijer Aljbin Kurti trebalo ozbiljnije da shvati podršku koju je Kosovo dobijalo od saveznika, i da bi što pre trebalo da se ponovo okrene Zapadu.

Diplomata je rekao da je ispravan stav kosovske vlade o potrebi uravnotežene implementacije sporazuma.

Kako kaže, Zajednica srpskih opština je maksimum koji Kosovo može da ponudi u pregovorima sa Srbijom, ali Priština ne bi trebalo da pristane na njeno osnivanje, ukoliko ne dobije snažne garancije, mimo retorike i simbolike, da će sporazum o normalizaciji odnosa iz februara prošle godine i Aneks iz Ohrida zaista biti sprovedeni u celosti.

“U potpunosti se slažem sa stavom kosovskih institucija da je osnivanje Zajednice maksimum koji Kosovo može da ponudi u pregovorima sa Srbijom. Shodno tome, u sadašnjim uslovima, ako Kosovo uspostavi Zajednicu bez ikakvih preduslova, rizikuje da, u sopstvenoj ambiciji, Srbija izađe iz tih okvira”, naveo je on.

Izrazio je zabrinutost zbog aktuelne taktike i strategije vlade Kosova. Diplomata ukazuje da stručnjaci za bezbednost zemalja saveznica smatraju da je “tvrdoglava i jednostrana taktika” kosovske vlade tokom cele 2023. godine, uključujući i odluku o dinaru, indirektan pritisak na Srbiju da prihvati primenu sporazuma.

Strateška greška je, ocenjuje, projektovanje utiska da Kosovo ne veruje svojim saveznicima, pa ih iznenađuje sopstvenim odlukama.

Ovo je pogrešan pristup, ukazuje, pa bi vlada trebalo da uči iz posledica sukoba sa saveznicima.

“Kosovo ništa ne gubi ako se neke kritične odluke usaglase i konsultuju sa saveznicima. Na kraju krajeva, ova akcija je u osnovi značenja reči saveznik. A značaj pravih saveznika dokazan je krajem septembra 2023. godine kada je Kosovo bilo na nekoliko koraka od otvorenog rata sa Srbijom. Kome smo se obratili za pomoć? Od koga smo očekivali pomoć? Ko nam je pritekao u pomoć? Upravo ovi vitalni saveznici za Kosovo”, poručio je on.

Smatra da Kurti ima podršku građana na Kosovu, ali da bi trebalo da bude taktičniji u donošenju odluka.

“Aljbine, sada je vreme da budeš pametan! To je vaša odgovornost, i samo vaša. Vratite se na Zapad”, zaključio je diplomata.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here