Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Međunarodna zajednica mogla bi već ove nedelje da počne sa primenom sakcija prema vladi Kosova i premijeru Aljbinu Kurtiju, pošto je vlast u Prištini odbila da se usaglasi sa međunarodnim partnerima po pitanju severa Kosova, navode diplomatski izvori koji su uključeni u pregovarački proces, piše “Albanijan post”.

“Tačka u kojoj se svi u međunarodnoj zajednici slažu je da Kurti, ako se ne usaglasi, treba da bude izolovan”, rekao je izvor “Albanijan posta”.

Isti izvor navodi da je proces sankcionisanja Kosova i kosovskog premijera već započet, ali i da “nema tajnih planova za rušenje Kurtija ili Vučića”.

“Najverovatnije će u roku od nekoliko sedmica Kurtijeva jedina međunarodna aktivnost biti učešće na stolovima koje organizuju evropske nevladine organizacije, mada će i to biti značajno smanjeno”, kaže izvor.

“Kazne za Kosovo mogle bi da budu širokog spektra”

Dodaje da će Kurti biti uključen samo u pitanja dijaloga.

“Njegove jedine međunarodne aktivnosti biće samo one vezane za pitanja dijaloga u Briselu, ili u Berlinu i Parizu. Svaki drugi suštinski međunarodni kontakt sa Kurtijem biće sveden isključivo na pitanja vezana za dijalog. Kurti dobro zna šta se od njega očekuje”, pojašnjava izvor “Albanijan posta”.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i visoki predstavnik Evropske unije Žosep Borelj su u odvojenim izjavama rekli da će nesprovođenje zahteva međunarodne zajednice imati posledice u odnosima Kosova sa međunarodnom zajednicom.

“U slučaju eskalacije situacije na terenu nisu isključene ni druge oštrije mere. Opet, moramo jasno reći: niko se više ne šali”, kaže isti izvor, pozivajući se na izjave zvaničnika međunarodne zajednice.

“Sever Kosova može da se pretvori u mini-republiku Kfora”

Kako navodi, međunarodna zajednica ne vidi samo Kurtija kao isključivog krivca. Situacija na severu je rezultat niza pogrešnih odluka, “uključujući i odluku Beograda da bojkotuje izbore, uprkos Ohridskom sporazumu od 18. marta 2023”.

Poslednja tačka Ohridskog sporazuma daje pravo međunarodnoj zajednici da preduzme određene mere, kao kaznu za nedostatak konstruktivnosti i spremnosti da se ispune obaveze koje proizlaze iz osnovnog sporazuma.

Kako isti sagovornik ističe, kazne za Kosovo bi mogle da budu širokog spektra.

“Toga bi trebalo da budu sveni oni koji su na vlasti. Jedna od mogućih kaznena mera jeste i slabljenje suvereniteta Kosova na severu. Nažalost, kako se stvari odvijaju, komandant Kfora bi vrlo brzo mogao imati neophodnu političku podršku da u potpunosti ostvari svoja široka ovlašćenja. Sever Kosova može da se pretvori u mini-republiku Kfora”, navodi izvor “Albanijan posta”.

Što se tiče eventualnog “rušenja” vlade u Prištini, izvor albanskog lista kaže da “niko nema tajne planove da ruši Kurtija ili Vučića”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here