pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lideri najvećih političkih grupa u Evropskom parlamentu jednoglasno su osudili odlaganje odluke EU da načini nove korake u pristupnom procesu zemalja Zapadnog Balkana.

– Na Balkanu vlada nestabilnost, a mi smo mogli da unesemo dozu stabilnosti jer to je naša odgovornost – upozorio je lider grupe Evropske narodne partije u EP Mafred Veber.

On je tokom debate u Evropskom parlamentu ocenio da ni Albanija ni Severna Makedonija nisu dobile perspektivu koju zaslužuju.

– Mnogo smo tražili od tih zemlja, a sada su im vrata zatvoren pred nosom. Gubimo kredibilitet, i to je ozbiljno – poručio je Veber.

On je ukazao na činjenicu da su svi lideri koji dolaze iz konzervativne Evropske narodne partije na samitu u Briselu dali podršku proširenju, a da su francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute (koji pripadaju liberalnoj opciji) bili ”sami protiv svih”.

Garsija Peres je ispred evropskih socijaldemokrata ocenila da proširenje može samo doneti ”novi život” u EU.

– Uvođenje Zapadnog Balkana ne samo da će doprineti stabilnosti u regionu već i stabilnosti cele EU – rekla je Garsija Peres.

Lider grupe evropskih liberala, u kojoj se nalaze i francuski poslanici partije Emenuela Makrona, Dačijan Cilos rekao je da proširenje mora da ostane u srcu politike EU.

– Ne možemo zamisliti snažnu Evropu, a da nije otvorena prema susedima, a pogotovo onima koji u nju veruju možda i jače nego neke zemlje članice – rekao je Cilos.

On je istakao da “Evropa mora da ostane motor demokratskih reformi, a njena vrata otvorena”.

Evropski Zeleni imali su možda i najoštrije kritike na račun francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog odluke da blokira otvranje pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije.

Predstavnik Zelenih u Evropskom parlamentu Filip Lamberts naglasio je jasno opredeljenje zemalja Zapadnog Balkana da pristupe EU.

On je odluku da se ne poštuju preuzete obaveze od strane EU ocenio kao ”ozbiljnu grešku Evropskog saveta” i pozvao EU da uradi pravu stvar ukoliko ima političke volje za to.

– Ako se sećate, Emanuela Makrona samo pozdravili kao velikog Evropljanina. Kako vreme rolazi shvatamo da nije tako veliki niti toliko Evropljanin – zaključio je Lamberts.

Odlazeći predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Donald Tusk i Žan Klod Junker u svom poslednjem obraćanju Evropskom parlamentu ponovili su da je nejedinstvo zemlja članica oko novih koraka u procesu proširenja EU velika greška.

Junker je upozorio da niko na svetu neće poštovati EU ako se ne bude pridržavala datih obećanja.

Tusk je izrazio nadu da će “lideri (EU) izvući prave zaključke kada budu razgovarali i procesu pristupanja pre zagrebačkog samita planiranog za maj 2020. godine”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime