EPA/Mike Theiler

“Panbalkanska dijaspora” uputila je apel albanske, bosanske i crnogorske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama sa zajedničkom zabrinutošću u vezi sa “povećanjem militantnosti srpske vlade prema Kosovu, ali i prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, prenosi Koha.

Pismom upućenim državnom sekretaru Entoniju Blinkenu pozvali su na oživljavanje proširenja NATO, “posebno u Bosni i na Kosovu”.

“Panbalkanski apel albanske, bosanske i crnogorske dijaspore izražava zabrinutost i uznemirenost zajednica u vezi sa povećanjem militantnosti srpske vlade prema Kosovu, ali i, sve više, prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, navodi se u pismu.

Ocenjuju da je ovo zabrinjavajuće pitanje za SAD jer “direktno ugrožava mir i stabilnost regiona Zapadnog Balkana, a sa njim i mir u Evropi u celini“.

Organizacije i zajednice su preduzele ovaj istorijski zajednički poziv ocenjujući da je, kako se navodi u pismu, “priroda pretnje toliko velika da smo prihvatili da samo naša kolektivna akcija može sprečiti Vučićev režim da izvrši svoje najzlobnije mahinacije“.

“Takođe, pozivamo američke lidere da ožive proširenje NATO kao prioritet za region, posebno u pogledu Bosne i Hercegovine i Kosova. Uključivanje ove dve politike u atlantski savez na kraju bi isključilo pretnju srpske (ili ruske) agresije i na kraju bi omogućilo da se jave društveno-ekonomske prednosti“, stoji u pismu koje je upućeno članovima Odbora za spoljne poslove Senata, članovima Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, državnom sekretaru Entoniju Blinkena i Džeku Salivenu, pomoćniku američkog predsednika Džoa Bajdena za pitanja nacionalne bezbednosti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here