commons.wikimedia/Chris Walts
Tirana

Analitičar iz Tirane Mentor Nazarko ocenio je da Albanija teži da proaktivno afirmiše nove koloseke u svojoj regionalnoj moći zato što su najjača strana Albanije – Albanci u regionu, ali da je albanski faktor u region danas podeljeniji nego ikada.

– Danas je Albanija, albanski faktor u regionu, podeljenija nego ikada, kao i u Srbiji, Severnoj Makedoniji, dok je na Kosovu u nekoj vrsti nedefinisanom stanju i postoje razilaženja sa Albanijom i Zapadom. Imamo sukob albanske spoljne politike (manje agresivne i intervencionističke) sa Kosovom, koje je bez kompleksa uključeno, na primer, u Makedoniji u konsolidovani rad tamošnje opozicije. Kosovo, u divergenciji sa Albanijom i Zapadom, razvija protagonizam koji može indirektno favorizovati stranku kao što je VMRO. Ova obaveza vezana za premijera Kurtija je zapravo u skladu sa onim njegovih prethodnika, kao što je to redovno činio – rekao je Nazarko.

On je ocenio da je stav Albanije poslednjih 30 godina isti i da je u skladu sa EU, ali da su potrebne kvantitativne i kvalitativne promene u okviru postojeće osovine.

– Na primer, tamo gde je došlo do promene stavova, kao u Crnoj Gori – u pogledu podrške građanskim partijama, imamo napredne odnose i nacionalni interes. Ali polazeći od ovog jačanja poslednjih godina, želim reći da možemo biti još važniji faktor u regionu – rekao je Nazarko.

Komentarišući nedavnu, trodnevnu regionalnu turneju novog ministra spoljnih poslova Albanije Igljija Hasanija, Nazarko je rekao da nakon što je završila svoj mandate u Savetu bezbednosti UN, Albanija se vratila “sa prtljagom poznanstava”.

– To je poseta koja se dešava nakon završetka mandata Albanije u Savetu bezbednosti, tako da Albanija dolazi sa prtljagom poznanstava stečenih tokom tog mandata, gde se usluge i prijateljstva razmenjuju u svakom delu sveta. Posetiti tri zemlje u isto vreme takođe pokazuje neku vrstu moći: imate međunarodni subjektivitet, zajedničke interese i nacionalno stanovništvo, raspoređeno po granicama, protokol na visokom nivou, itd. Dodao bih da se time ostvaruje nova vizija uloge Albanije i Albanaca u regionu. Najjača strana Albanije su Albanci u regionu za koje se osniva nova direkcija i naša zemlja ima za cilj jačanje vrednosti međunarodne moći – rekao je Nazarko.

On je rekao da Albanija treba da ima proaktivnu ulogu i koristi nove potencijale – sa istorijsim referensama, ali u oblasti obrazovne politike Albanaca u regionu i osećajem usklađenosti.

– Neophodno je koristiti šargarepu, podsticaji matične države, ali i štap za ukor za zlostavljače etničke zastave – naglasio je Nazarko i dodao da je potrebno napraviti svojevrsnu kulturnu revoluciju nalik na istorijske periode kada su nastavnici iz Albanije slani u albanske zemlje, kultura i znanje bi trebalo snažno da cirkulišu između granice –  objasnio je Nazarko.

2 COMMENTS

  1. Ma i vi albanci živite u tami i mraku,
    neznate kud bi i šta bi.
    A najbolje vam je da se držite svog naroda i Balkana
    skojim ste živeli vekovima.

  2. Albanci iz Albanije znaju da su Albanci na Kosovu i Metohiji decenijama imali sva ljudska prava u Autonomnoj Pokrajni Srbije i to mnogo veća nego što su imali Albanci pod Enverom Hodzom, od koga su bežali u tadašnju Jugoslaviju – a onda su Srbiji vratili separatiznom i ratom , a sebi su doneli siromaštvo i kriminal što ih je vratilo na nivo agresivnih arnatuskih plemena iz 18. i 19. veka, a koje ni stanovnici matične zemlje ne tolerišu. Dakle Albanci na Kosovu i Metohiji nemaju problem sa Srbima, već imaju problem sami sa sobom što se sada i dokazuje u Hagu jer je isplivalo kako je teroristička UČK ubijala i mučila same Albance – izgleda mnogo više nego Srbe ! Ako bi se vratili u Albaniju, onda bi to činili i domicijalnom stanovništvu matične zemlje – mučitelj i lažov je zlo bez obzira gde se nalazio. Evo posle vizne liberalizacije videće EU koga je podržavala…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here