EPA/Georgi Licovski

Albanija je poručila da bi hiljade njihovih migranata u Velikoj Britaniji bili spremni da rade bez naknade kako bi pomogli u rešavanju naftne krize, piše Gardijan.

Albanski ambasador u Velikoj Britaniji Ćirjako Ćirko rekao je da mogu ponuditi možda 5.000 vozača odmah koji žive u Velikoj Britaniji koji bi radili iz zahvalnosti svojim britanskim domaćinima.

Budući da se veruje da značajan broj nema dokumente, nemoguće je znati koliko je kvalifikovanih vozača teških teretnih vozila, ocenjuje list.

Ćirko, koji je i sam čekao u red za benzin, ali bezuspešno, kaže da veruje da da su mnogi Albanci u Britaniji vozači kamiona koji bi mogli da nadoknade manjak procenjen na 100.000.

– Albanci su spremni da rade za britansku vladu kako bi ovaj problem rešili besplatno. Ne znam imaju li odgovarajuće licence, ali siguran sam da bi svi ovdje rekli ‘mogu pomoći’ – rekao je Ćirko.

On je za Gardijan pomenuo i intervenciju NATO na Кosovu 1999. godine.

– Albanci u Velikoj Britaniji radili bi besplatno za ovu zemlju zbog onoga što je ova zemlja učinila za njih… Večno smo zahvalni vladi i vojsci ove zemlje, za ono što su učinili za našu braću na Кosovu.

Кako je došlo do nestašice goriva?

Кrajem prošle sedmice, naftna fabrika BP iz Velike Britanije, upozorila je da će morati “privremeno” zatvoriti nekoliko svojih benzinskih stanica zbog nedostatka vozača kamiona. Dugi redovi počeli su da se stvaraju na stanicama širom Velike Britanije tokom vikenda, usled straha da bi moglo nestati benzina. Najteže su pogođena urbana područja, dok Severna Irska nije pogođena, piše BBC.

Кljučni problem je što nema dovoljno vozača za snabdevanje benzinom.

Procenjuje se da nedostaje više od 100.000 vozača teških kamiona, a benzin je samo poslednja industrija koja je pogođena. Nedostatak vozača uzrokovao je probleme u raznim industrijama – od supermarketa do lanaca brze hrane. Vozači cisterni za gorivo treba da imaju dodatne sigurnosne kvalifikacije uz dozvolu za teretna vozila kako bi mogli prevoziti opasne materije poput benzina.

Nakon Bregzita, mnogi vozači iz Evrope su se vratili u svoje zemlje ili su se preselili negde drugo, jer je rad u Velikoj Britaniji uključivao dodatnu graničnu birokratiju koja je imala uticaja na njihove prihode. Pandemija je dovela do toga da se još više vozača vratilo u svoje zemlje, a malo ih se vratilo. U međuvremenu su neki stariji vozači otišli u penziju, a veliki je zaostatak i na testiranju vozača velikih kamiona zbog pandemije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here