EPA-EFE
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Aleksander van der Belen položio je danas u austrijskom parlamentu zakletvu kojom otpočinje drugi mandat na mestu predsednika Austrije.

“Zaklinjem se da ću poštovati Ustav Republike i obavljati svoje obaveze po najboljoj savesti i znanju”, rekao je on bez “verskih dodataka”.

Poslanici gotovo svih parlamentarnih partija dugim aplauzom pozdravili su zakletvu predsednika, a jedino su poslanici Slobodarske partije (FPO) samo na kratko aklamovali.

Naime, u intervjuu javnom servisu ORF Van der Belen je prethodno najavio da najverovatnije ne bi dao nalog za formiranje vlade FPO pod Herbertom Kiklom, čak i u slučaju da pobedi na izborima.

Van der Belen je poručio da Kikl ne može računati da bi u slučaju pobede na izborima dobio automatski nalog za formiranje vlade.

– Ne bih svojim delovanjem doprineo napretku antievropske partije, partije koja ne osuđuje rat Rusije protiv Ukrajine – naglasio je on.

Van der Belen je ukazao da u Ustavu ne stoji da stranka koja dobije najviše glasova mora da dobije i nalog za formiranje vlade.

– Stoji u Ustavu da predsednik imenuje kancelara, i da je to njegova lična odluka. To je jedna od malobrojnih tačaka po kojoj je predsednik slobodan da donosi odluke – objasnio je on.

Van der Belen je na prošlim predsedničkim izborima, održanim 17. oktobra, pobedio u prvom krugu sa 56,7 odsto dobijenih glasova, čime je izabran na novi mandat od šest godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here