Printscreen
Franc Alerberger

Direktor Agencija za zdravlje i bezbednost ishrane (AGES) Franc Alerberger procenjuje da je u Austriji 30 odsto stanovništva bilo zaraženo koronavirusom.

O prokuženosti građana postoje različite procene, pre svega o pitanju koliko je Austrijanaca imalo asimptomatsku infekciju. Aktuelni podaci o tome koliko je Austrijanaca bilo u kontaktu sa koronavirusom idu od sedam do 30 odsto.

Alerberger svoju tvrdnju da je prokuženost dostigla 30 odsto zasniva na podacima iz studije sprovedene u Išglu, gde je pre godinu dana bilo glavno žarište.

Inače, ta studija Medicinskog univerziteta iz Insbruka je jedina koja je dala mogućnost povlačenja zaključaka o udelu smrtnosti među inficiranim.

Alerberger ukazuje da, ako se uzmu u obzir podaci ove studije, može da se izračuna da je nešto iznad tri miliona Austrijanaca bilo inficirano do sada. Poređenja radi do sada je, prema podacima AGES, od početka pandemije oko 450.000 ljudi pozitivno testirano na koronavirus.

Naučnik sa Tehničkog univerziteta u Beču koji se bavi simulacijama Niki Poper je krajem prošle nedelje izneo podatak da je oko 15 odsto Austrijanaca bilo inficirano, što je izmedju 1,3 i 1,5 miliona ljudi.

Ovi podaci su austrijskim vlastima veoma bitne vezano za dostizanje kolektivnog imuniteta. Prema ekspertima, neophodno je da najmanje 50 do 60 odsto stanovništva ima imunitet, da li preko preležanog oboljenja, ili vakcinacijom, kako bi se dostigao ovaj cilj koji bi omogućio normalan život.

Vakcinacija u Austriji se sprovodi veoma sporo, sporije nego što je bilo planirano, i to zbog izostalih isporuka farmaceutskih kompanija.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime