EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da se lider Pokreta Samoopredeljenje i bivši premijer Aljbin Kurti predao srpskim vlastima i odbio da bude deo OVK.

Tači je rekao da Kurti nema ni ratne drugove ni drugove u zatvoru, jer kako je naveo nikada nije bio deo otpora ni za slobodu ni za nezavisnost.

– Ne bavim se zabludama gospodina Kurtija, žao mi je što on nema ni prijatelje iz zatvora ni iz rata. Nikada nije bio deo otpora ni za slobodu ni za nezavisnost, osim što se predao srpskim vlastima i odbio da bude deo OVK. On je isto u službi zla. Nema mišljenje koje vredi shvatiti ozbiljno – rekao je Tači na RTV Dukađini.

Dodao je da je Kurti u Srbiji “pevao kao slavuj” i da će se osećati osramoćenim i pred svojom decom.

– To su uzaludne zablude, frustirajuće. Znam da se možda oseća uznemirenim što će istina izaći na videlo, ali takođe će se osećati osramoćenim i pred sopstvenom decom. On zna. Albin Kurti je pevao Srbiji kao slavuj, peva i danas. On dobro zna da je, kada me je Srbija osudila na 20 godina zatvora, u Beogradu slušao “Bijelo Dugme”. Bio je na njihovim koncertima – rekao je Tači.

Nikada me nisu pitali o “Žutoj kući” ili “trgovini organima”

Govoreći o objavljivanju dosijea i Specijalnom sudu Tači je rekao da “niko nije objavio da li su ti spisi istiniti”.

– Kosovske institucije nisu imale informacije i nisu bile uključene u taj proces – rekao je Tači.

Kritikovao je vladu što je ćutala na pominjanje izraza “udruženi zločinački poduhvat” u optužnici protiv Saljija Mustafe.

– Ne mislim da će Hotijevi partneri, Haradinaj i Ljimaj, ako ne brane vrednosti OVK, povećati svoj autoritet u vladi. Pa ni Hotija ne sramoti pominjanje OVK, jer naša sloboda je proizvod mirnog otpora gospodina Rugove i aktivnog otpora OVK – rekao je Tači.

– Ako se vrednosti OVK poštuju na Kosovu, i drugi će poštovati te vrednosti – rekao je Tači.

Upitan o Specijalnom sudu, Tači je rekao da ne može da govori o tom pitanju zbog zakonskih ograničenja.

– Ali mogu da pričam o stvarima koje me nisu pitali. Nikada me nisu pitali o “Žutoj kući” ili “trgovini organima” – rekao je Tači.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here