Tanjug/AP
Karlos Alkaras

Španski teniser Karlos Alkaras, posle poraza u polufinalu Majamija i gubitka prvog mesta na ATP listi, izjavio je da će probati što pre da se vrati na vrh.

Momak iz Mursije izgubio je od Janika Sinera rezultatom 6:7, 6:4, 6:2, pa će tako Novak Đoković u ponedeljak započeti 381. nedelju na broju jedan.

– Bila su to dva veoma zahteva dva meseca. Sada dolazi sezona šljake, koja će biti zahtevna. A što se tiče gubitka broja 1, sada jednostavno moram da pokušam da vratim i dam sve od sebe da se to dogodi što pre – istakao je Alkaras.

Alkaras je posle Indijan Velsa preoteo Đokoviću prvo mesto na svetskoj listi jer je osvojio titulu a ovaj nije igrao, sada je posle Majamija taj broj 1 izgubio jer nije odbranio trofej, a za desetak dana će se u Monte Karlu direktno voditi obračun za vrh teniske piramide.

Drugim rečima, ko od njih dvojice osvoji titulu u Kantri klubu od 9. do 16. aprila, biće prvi na svetu. Ako ni jedan ni drugi ne trijumfuju na obali Mediterana, prednost će imati naš as jer će na sutrašnjoj rang listi, koja će biti aktuelna – bar kada je vrh u pitanju – do kraja mastersa u Monte Karlu, imati prednost od 380 poena.

S obzirom da obojica u Monaku brane po deset poena, Đoković će biti miran u svim situacijama osim ako Alkaras stigne do finala. U tom slučaju Nole mora da odigra polufinale. Ali ako Španac stane pre finala, Srbin ostaje broj 1 i posle Monte Karla bez obzira na svoje rezultate.

Naravno, za Đokovića je bitno kako će proći u Kneževini i zato da bi obezbedio prednost na prvoj poziciji pred kasnije turnire. Karlitosa posle Monte Karla čeka odbrana dve titule – u Barseloni (500 poena) i Madridu (1.000) – dok Novak u Banjaluci brani finale iz Beograda (150) a potom i polufinale iz Madrida (360).

Potom se situacija komplikuje za našeg asa jer u Rimu brani 1.000 bodova (titula) a na Rolan Garosu 360 (četvrtfinale). Španac na Foro Italiku nije igrao pre godinu dana, a u Parizu je i on stigao do četvrtfinala.

Drugim rečima, velika bitka će se voditi na šljaci jer Nole brani ukupno 1.880 poena, a Karlitos 1.870.

“Kralj šljake” Rafael Nadal je zaostao za čak 4.445 poena, tako da čak i da osvoji sve titule u ovom periodu, neće moći da se umeša u borbu za sam vrh.

Zato je najrealnije da će se narednih meseci borba za broj 1 voditi između Đokovića i Alkarasa, a sigurno bi najatraktivnije bilo kada bi se njih dvojica bar jednom sudarili u finalu i direktno odlučivali o svetskom vrhu.

1 COMMENT

  1. Ма који бре Алкарас? Он да се мери са Новаком? Па ова борба за прво место се води само зато што је Но1у било забрањено да се такмичи. Ђоковић класа за себе. Недостижан.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here