EPA/Tolga Akmen
Karlos Alkaras

Španski teniser Karlos Alkaras osvojio je londonski ATP turnir Kvins pošto je u nedelju u dva seta bio bolji od Australijanca Aleksa De Minora. Ovim trijumfom igrač iz Mursije vratio se na prvo mesto ATP liste, a zanimljivo je da je ovo bio prvi turnir na travnatoj podlozi koji je 20-godišnjak osvojio.

Po setovima bilo je 6:4, 6:4 za Alkarasa, koji je sa novih 500 poena na čelu ATP liste “preskočio” Novaka Đokovića, Srbina koji je bio na čelu od Rolan Garosa.

Bilo je to čak šesto finale sezone za Alkarasa – titule je prethodno odneo u Buenos Ajresu, Indijan Velsu, Barseloni i Madridu, dok je u finalu Rija izgubio od Kamerona Norija. Niko nije osvojio više turnira od njega u tekućoj sezoni (5). Ovo je već 11. ATP titula u singlu u sve uspešnijoj karijeri mladog Španca.

U 2023. godini Karlitos ima skor 40-4 i u odličnoj formi ide na Vimbldon, najznačajniji teniski turnir na svetu.

Alkaras je bio “ekonomičan” u pobedi nad Australijancem. Tokom trajanja susreta imao je dve brejk-lopte, obe je iskoristio za po jedan brejk u svakom od setova, koji se na kraju ispostavio ključnim za pobedu.

Možda je ključni trenutak duela bio osmi gem prvog seta kada je Alkaras spasao dve brejk-prilike koje je imao De Minor, a potom u narednom gemu oduzeo servis rivalu i potom ga potvrdio za vođsto u setovima.

Turnir na terenima “Kvins klaba” održava se od 1890. godine. Igra se na otvorenom, na travnatoj podlozi, a pripada seriji ATP 500. U 2022. godini osvojio ga je Italijan Mateo Beretini pobedivši u finalu Filipa Krajinovića. Bila je to druga titula zaredom za Rimljanina u britanskoj prestonici na ovom turniru.

Novak Đoković je na ovom turniru dvaput igrao finale – 2008. ga je pobedio Rafael Nadal, a 2018. Marin Čilić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here