Printscreen/Youtube
Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode kritikovao je Kosovo zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Dečani, objasnivši da Kosovo ne može ući u Savet Evrope sve dok ne poštuje odluke suda.

On je istakao da Kosovo ne poštuje odluke i s obzirom na to, ne može da postane članica Saveta Evrope.

– Javno smo rekli da je Savet Evrope organizacija vladavine prava i da je nesprovođenje presude vašeg Vrhovnog suda jasno kršenje vladavine prava – rekao je Rode.

– Ako želite da postanete član Saveta Evrope, a ne ponašate se kako treba, ovo nije recept za učlanjenje. Uradite to sada i tada možete dobiti značajan broj glasova da postanete član Saveta – naglasio je Rode.

Prema rečima ambasadora, ako Kosovo ne prođe u Parlamentarnu skupštinu, to nije dobar znak za brzo donošenje odluke.

– Dozvolite mi da ponovim da želimo da Kosovo postane članica Saveta Evrope jer postoji pozitivan stav da Kosovo to postigne, ali sada je na Kosovu da učini svoj deo na putu ka članstvu u Savetu Evrope. Ne želim da ponavljam pozive svih međunarodnih organizacija ili vlada, ali Dečani su slučaj koji mora da se završi – rekao je Rode.

Govorio je i o stavu predsednika opštine Dečani Baškima Ramosaja koji je rekao da ovu odluku nikada neće poštovati.

– Ne želim da ulazim u raspravu o tome da li je gradonačelnik u pravu, svaki građanin i svaki gradonačelnik na Kosovu ima pravo na mišljenje ili kritiku, ali u svuda odluke suda moraju da se sprovode i to je sve gotova stvar, nije bitno šta političari kažu ili ne kažu. Imali smo i slične razgovore u Nemačkoj kada je 1994. godine Ustavni sud presudio da se u sve Staljinove eksproprijacije tokom perioda 1945-1949. nije moglo dirati. U istočnoj Nemačkoj je bilo milion hektara, ne 24 hektara, već milioni hektara i mnogi nisu pozdravili odluku suda, ali ta odluka je usvojena i sprovedena. Tu se priča završava – rekao je Rode.

Ustavni sud Kosova je 19. maja 2016. godine doneo odluku o vraćanju 24 hektara zemlje manastiru Dečanima, ali ta presuda ostala je samo na papiru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here