EPA/Kusthrim Ternava

Šokantna depeša Ambasade SAD u Prištini, čiji službenici obaveštavaju Stejt department da se njihovi službenici na Kosovu i Metohiji nalaze “u paklu”, procurila je u javnost, a u tom dokumentu sa potpisom ambasadora SAD Filipa Kosneta, naveden je čitav spisak problema zbog kojih je ambasada “blizu tačke pucanja”. Detalje telegrama je objavio “Politiko”, a na svom Tviter nalogu prenela novinarka Nahal Tusi.

Uz poduži spisak problema, koji idu od korona virusa i nedostatka vakcina, do prekovremenog rada, zagađenja i pasa lutalica, u depeši je ukazano da sve to dovodi do loših međuljudskih odnosa zaposlenih.

– Ambasada nema dovoljno osoblja, pa se ono bavi i zadacima van svojih zaduženja, a ravnoteža poslovnog i privatnog života je nestala – iznela je ona, dodajući i da su zaposleni frustrirani i da je jedan od njih rekao da problemi sa kojima se suočavaju “imaju negativan uticaj na zdravlje”.

Navela je i da piše kako se “Kosovo ponaša kao zemlja oslobođena od COVID-19”, ali i da je u stvari “zemlja koju je opustošila pandemija”.

– U SAD, ako javno ne nosite masku, mogli bi završiti u viralnom video-snimku. Na Kosovu ćete najverovatnije završiti na društvenim mrežama, jer nosite masku – prenosi novinarka deo telegrama, kao i podatak da je “oko 20 posto zaposlenih u ambasadi obolelo od COVID-19 i da većinu čini lokalno osoblje, što je pokazatelj neefikasne kontrole bolesti na Kosovu”.

Depeša kaže i da su Amerikanci zaposleni u ambasadi i pre pandemije imali problema sa zagađenjem vazduha, nedostatkom zelenih površina, malim šansama za aktivnosti na otvorenom i lošom infrastrukturom u Prištini. Tusi ukazuje da psi lutalice “mogu biti agresivni kad su gladni”. Iz ovog i drugih razloga, kako piše, osoblje ambasade često je bilo zatvoreno tokom kovid-krize što se, između ostalog, manifestuje i “napadima panike, bolovima u grudima, gubitkom sna”. U telegramu se navodi i percepcija da su lideri Stejt departmenta dali prednost vakcinaciji osoblja u Vašingtonu, što je kako je napisao Kosnet, “teško prihvatiti”.

U komentaru ove priče iz Prištine funkcioner Stejt departmenta je izrazio saosećanje, ali i istakao kako je usmereno “skoro 80 odsto” zaliha vakcina na mesta na terenu koristeći model distribucije robe, u kojem planeri saobraćaja organizuju rute kao niz krakova i povezuju udaljene tačke sa centralnim čvorištem. Kada je reč o vakcinama, kazao je da nameravaju da ih ponude za “100 odsto osoblja odeljenja, onoliko brzo koliko to dozvoljava isporuka vakcina”. Inače, novinarka “Politika” je ukazala na napomenu “Vašington posta”, koji je objavio priču o prilično raširenoj zabrinutosti američkih diplomata zbog distribucije vakcina.

Svet neće čekati

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet (na slici) oglasio se povodom dijaloga Beograda i Prištine, ukazujući da na to “svet neće čekati”. U osvrtu na izjavu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da dijalog neće biti prioritet njegove vlade, ambasador je podsetio da su SAD na Kosovo uložile velika sredstva tokom prethodnih 20 godina.

– Vašington želi odnos saradnje i da sluša partnere u Beogradu i Prištini o pitanjima dijaloga i regionalne ekonomske integracije – poručio je Kosnet.