pixabay.com

Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog odnosa Mađarske sa Rusijom i smatraju odluku premijera Viktora Orbana da se susretne sa ruskim predsednik Vladimirom Putinom “problematičnom”, saopštila je danas američka ambasada u Budimpešti.

Orban je održao bilateralni sastanak sa Putinom u utorak, na marginama samita “Pojas i put” u Pekingu, preneo je Rojters.

– SAD su zabrinute zbog mađarskog odnosa sa Rusijom – naveo je ambasador SAD Dejvid Presman.

Ranije ove nedelje, Presman je na društvenoj mreži X (Tviter) naveo:

“Mađarski lider bira da razgovara sa čovekom čije su snage odgovorne za zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, i od svih naših saveznika, usamljen je u tome.”

Britanska novinska agencija navodi da je Orban rekao Putinu tokom sastanaka u Pekingu da Mađarska nikada nije želela da se protivi Rusiji i da je pokušavala da očuva bilateralne odnose.

Nakon Orbanovog susreta, ambasadori NATO zemalja i Švedske, koji su stacionirani u Budimpešti, sastali su se da razgovaraju o zabrinutosti zbog mađarskog obnavljanja odnosa sa Moskvom.

Orbanov šef osoblja Balaš Orban odbacio je američke kritike na platformi X, rekavši da je Mađarskoj “dosta ambasadorovog licemerja”.

2 COMMENTS

  1. Madzari nisu Vazali kao ostali u EU. Bravo za Orbana. A mi nikad u Eu. Inace smo ga nadrljali kao i ovi drugi bicemo Sluge Zapada tacno SAD koji su nas Bomardovali.

    • A sada kao nismo sluge.Koliko je samo nasih radnika obicnih do visokokvalifikovanih inzinjera,Doktora na radu u EU koji izdrzavaju svoju familiju.Time razvijaju i Srbiju,Republiku Srbsku,a vi tom narodu ne dozvoljavate kada dodju dolje da se osjecaju bezbjedno.Sramota sta radite nasem narodu vi koji obavljate neki drzavni posao .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here