EPA/Stephanie Lecocq
Milorad Dodik

Ne možemo sprečiti gospodina Dodika da nastavi da sramoti sebe i Republiku Srpsku, ali će SAD nastaviti da govori protiv negiranja genocida, saopštila je američka ambasada u Sarajevu.

“Predsednik Dodik je, kao i uvek, u krivu kada tvrdi da se genocid nije dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine. Činjenice o ovoj tragediji potkrepljene su besprekornim forenzičkim i drugim dokazima te su ih izvan svake sumnje utvrdili međunarodni sudovi – elementi Vojske Republike Srpske, pod zapovedništvom Ratka Mladića i političkom režijom Radovana Karadžića, počinili su genocid, a oni su ratni zločinci”, navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

“Za ovaj i druge ratne zločine počinjene tokom rata od 1992. do 1995, krivi su počinitelji, a ne cela jedna etnička grupa. Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici od strane gospodina Dodika ne može promeniti ove činjenice”, dodaje se.

“Pokušaj skretanja pažnje”

Ambasada navodi da „grubi i netrpeljivi komentari o Srebrenici i drugim osetljivim temama ne pomažu građanima Republike Srpske“.

“Oni su pokušaj da se skrene pažnja sa tekuće kampanje oduzimanja osnovnih sloboda ljudima koji žive u Republici Srpskoj; od neuspeha u rešavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike Republike Srpske, kao što su rastuće cene; i od neodgovornog javnog zaduživanja, koje stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku”, navodi Ambasada.

“Ne možemo sprečiti gospodina Dodika da nastavi da sramoti sebe i Republiku Srpsku, ali će SAD nastaviti govoriti protiv negiranja genocida. Takođe ćemo nastaviti da sarađujemo i podržavamo građane Bosne i Hercegovine, uključujući stanovnike Republike Srpske, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar evroatlantske zajednice naroda”, zaključuje se u saopštenju.

5 COMMENTS

  1. Genocid Ste vi amerikanci pocinili, indijanci nestali, vietnamce, libijce, kambodjane, korejance, iracane, itd, prepolovili Ste stanovnistvo, ostavili pustos i smrt, Zar vas nije sramota dok se gledate U ogledalu prilikom brijanja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here