Kancelarija EU na Kosovu
Tomaš Suniog

Ambasador Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog upotrebio je reč “država” govoreći o Kosovu i njegovom evropskom putu.

Na sajtu Evropske komisije, međutim, Kosovo je kao potencijalni kandidat za članstvo u EU predstavljeno uz zvezdicu i fusnotu kojom se objašnjava da ta oznaka ne prejudicira stavove o statusu i da je u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Suniog je, naime, na Tviteru saopštio da se sastao sa Ramušem Haradinajem i rukovodstvom Alijanse za budućnost Kosova sa kojima je razgovarao o potrebi da se podrži hitna primena Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. U okviru ovog saopštenja naveo je da svi akteri na Kosovu igraju ulogu “u kretanju zemlje napred na njenom putu EU integracije”.

“Cenim konstruktivan stav Alijanse za budućnost Kosova po ovim pitanjima. Svi politički akteri na Kosovu igraju ulogu u kretanju zemlje napred na njenom putu EU integracije”, naveo je Suniog na Tviteru.

Pre deset dana ministar finansija, rada i saobraćaja Kosova Hekuran Murati izjavio je da je na donatorskoj konferenciji koju je Evropska unija organizovala povodom zemljotresa u Turskoj i Siriji, EU insistirala na tome da Kosovo bude predstavjeno sa fusnotom.

U decembru 2021. godine, podsetimo, na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu na kojem je učestvovao premijer Aljbin Kurti sa najvišim evropskim liderima, Kosovo je bilo predstavljeno sa fusnotom.

Pet članica EU ne priznaju Kosovo: Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka i Španija.

6 COMMENTS

  1. Imali protest NEMA nasi su vecito na odmoru, dosta je vise prekid svake saradnje sa zlikovcima i sklonite granicu pod hitno !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here