Tanjug
Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan

Novopostavljeni ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan izjavio je danas da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.

Međutim, ističe da je to deo nedavno postignutog sporazuma u Vašingtonu i da veruje da neće uticati na snažne odnose Srbije i Izraela.

– Što se tiče Kosova, imamo izjavu izraelskog premijera o obostranom priznanju Izraela i Kosova. Do sada nismo preduzeli dodatne korake na terenu, ali, to je deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu – rekao je Vilan neposredno nakon što je predao akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Izraelski diplomata je, međutim, uveren da međusobno priznanje Izraela i Kosova neće uticati na snažne odnose njegove zemlje sa Srbijom, koje, ističe, Izrael planira još više da ojača. Vilan je istakao da su odnosi Izraela sa Srbijom pod rukovodstvom predsednika Vučića “dramatično poboljšani”.

– Pre svega, zahvalan sam predsedniku Vučiću što je rekao da će Srbija prebaciti ambasadu u Jerusalim – ističe ambasador Izraela.

Na pitanje da li će Izrael, ukoliko Srbija prebaci ambasadu u Jerusalim “uzvratiti” Srbiji na taj ustupak, Vilan je rekao da je to veoma važan potez Srbije kao prijateljske zemlje sa jedne strane, dok se, sa druge, očekuje i od drugih prijateljskih zemalja da to učine.

On je dodao da uvek ima prostora za unapređenje odnosa dve zemlje i ponovio da je Srbija dugogodišnji prijatelj Izraela, o čemu, kaže, svedoče dokumenti u kojima se vidi kako su Srbi pomagali Jevrejima tokom Holokausta.

– Cenimo prijateljstvo sa Srbijom i Srbima. Ali, naravno, uvek ima prostora za poboljšanje odnosa i zato smo tu i zato ćemo to da uradimo sa srpskom vladom, kako bismo našli najbolji način da unapredimo ovo prijateljstvo. Najvažnija polja u kojima to možemo da uradimo su ekonomija i trgovina, investicije – zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here