commons.wikimedia
Korišćen i uranijum: Posledice bombardovanja dugoročne

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

– Svestan sam da je to kontroverzno pitanje i da nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN (o pokretanju vojne akcije). Ali neka odluka je morala da bude doneta, cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu, izbeći genocid – rekao je Šib za Radio-televiziju Vojvodine.

Šib je kazao da je bombardovanje “bilo veoma teško za Srbiju, ali da ne bi trebalo zaboraviti da se nije tek tako desilo”.

– Problem je bio pronaći rešenje za Kosovo, prethodno su primenjena sva diplomatska sredstva – dodao je nemački ambasador.

Šib je rekao da je od presudnog značaja da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen, da je cilj tog procesa jasan, i da je to sveobuhvatna normalizacija odnosa.

– Svi su saglasni da problem Kosova mora da se reši, to bi bilo na dobrobit i Srbije i Kosova i regiona – kazao je Šib.

Na pitanje da li bi Nemačka mogla da uskrati podršku Srbiji na evropskom putu ako Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, Šib je rekao da je “to više od hipotetičkog pitanja” i da “ne želi da bude toliko pesimističan”.

– Nadamo se da će obe strane biti konstruktivne, ne mogu pregovori da budu završeni pozitivno ako nema poverenja i dobre atmosfere. Apelujemo na obe strane da izbegavaju izjave koje mogu da pogoršaju atmosferu i otežaju postizanje kompromisa – naveo je nemački diplomata.

16 COMMENTS

 1. Gehe zurück da wo du eher kommst, du bist im Bilde was in Serbien ?? passiert ist…..ich glaube du willst ja auch nicht wissen ?????

 2. ambasador nemacke sprecili genosid na kosovu
  a izvrsili genosid nad srbima
  ovom ambasadoru bi trebalo da se otcaze gostoprimstvo i protera sa balkana jer on smatra srbski narod za glupake
  ustajte vi zemaljsko roblje

 3. LAZNA DRZAVA MANJINI SIPTARIMA U SRPSKOJ ZEMLJI KOJA NIJEDNA MANJINA NEMA PA MOZDA CE I TURSKA MANJINA TRAZITI OD SVABE SVOJU DRUGU DRZAVU JER NJIH IMA PREKO 5 MILIONA U NEMACKOJ

 4. Pa ovi nemci veruju u sopstvene lazi! Pa oni su lazirali povod da se Srbija napadne, koristili su notorne lazi da bi bombardovali Srbiju! Ovo je cist primer lose psihe, kad verujes u sopstvene lazi, kad zivis u nekoj iluziji. Nemac je nemac, nazalost!

 5. Kad nam to kaze predstavnik nacije koja nas se toliko naubijala u dva velika rata, onda njegova izjava ima isto znacenje kao i babakurane. Op cvrc gevezn zajn.

 6. Švabi je zabranjeno da ikada ratuje protiv neke države posle drugog svetskog rata aoni čim je pao berlinski zid ušli su u ratove I ponovo prave genocife širom sveta!!

 7. Zasto Srpski politicari dozvoljavaju ovom olosu da sedi u Beogradu? Izbacite govno iz zemlje. A Nemackoj vladi slobodno kazite da u Srbiji nisu dobrodosli oni koji nam misle zlo!

 8. PLACENI SVABSKI KRIMINALAC OD MENTORA ZAPADA I BANDITA SA PROKLETIJE PROTERATI GA ODMA SA SRPSKE ZEMLJE URAAAAA SRBIJAKOSOVO HAAAA KARIIIII KURTIIIIIII MUTIIIIII

 9. Потпрашили каубоји Швабе ,сада ће им увести санкције(обе стране нека се уздрже од бомби.)!!!!????

 10. Tomasu sibu treba objasniti:
  Nemacki ustav nedozvoljava nenackim trupama intervenciju u drugim drzavama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here