Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas da se Rusija zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava.

Dodao je i da odsustvo saglasnosti Saveta bezbednosti UN u imenovanje Kristijana Šmita njega lišava neophodnog legitimiteta da bude visoki predstavnik u BiH.

Kalabuhov je u intervjuu agenciji Srna, na pitanje da li imenovanje Šmita predstavlja pokušaj zapadnih partnera u Savetu za sprovođenje mira da izoluju uticaj Rusije na Balkanu, rekao da se češće događa obrnuto, jer je uticaj Rusije jači što više pokušavaju da je izoluju.

– To je lako objasniti. Rusija se zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava, a ne za izmišljanje mitskih pravila, oslanjajući se na ona kojim neki žele da vladaju svetom – rekao je Kalabuhov, prenosi RTRS.

Na pitanje da li je BiH međunarodni protektorat, Kalabuhov je odgovorio da je, nažalost, stvarno stanje takvo da neke države, skrivajući se iza plašta “međunarodne zajednice”, pokušavaju da ostvare “svoje sebične interese u BiH”.

– Oni istovremeno otvoreno manipulišu javnim mnjenjem, namerno dovode do destabilizacije situacije u zemlji kako bi se igrali na nerešenim međusobnim zabrinutostima i strahovima – smatra ruski ambasador u BiH.

Kalabuhov je istakao da, usput, “suprotno međunarodnom pravu i zdravom razumu”, pokušavaju da ožive OHR, “koji je izgubio svoju dodatnu vrednost, pod izgovorom potrebe za ispunjavanjem utopijskih uslova”.

– Prema našem mišljenju, to je apsolutno nespojivo s licemernim izjavama naših međunarodnih partnera o podršci suverenitetu BiH, dok oni čine sve kako bi zemlja bila što duže lišena takvog suvereniteta – naveo je ambasador.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here