Tanjug
Entoni Godfri

Nerešen status odnosa sa Kosovom ostaje najveća prepreka evropskim integracijama Srbije, izjavio je danas američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri.

Godfri je kazao da je politika SAD da normalizacija Srbije i Kosova treba da počiva na međusobnom priznanju – konstantna, bez obzira na smenu administracije.

– Sjedinjene Američke Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji predvodi Evropska unija i idu u korak sa njom – rekao je Godfri na onlajn konferenciji “Srbija, Zapadni Balkan i zapadne integracije u vremenima izazova” koju organizuje Centar za spoljnu politiku uz podršku ambasade SAD.

On je istakao da SAD Srbiju vide kao istinskog partnera u različitim oblastima, od borbe protiv organizovanog kriminala do saradnje na polju bezbednosti kroz vojnu obuku, privredne veze, a svi ti programi su, kaže, prilagođeni demokratskim, ekonomskim i drugim izazovima sa kojima se Srbija suočava.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države Srbiji žele prosperitet i slobodu i da živi u miru sa sobom i susedima.

– Težimo da cela Evropa živi u miru i slobodi, to za nas znači da članice EU budu sve zemlje koje dele njene vrednosti. Srbija je evropska zemlja i geografski i istorijski, ali i po tome što građani Srbije snažno podržavaju evropske vrednosti kao što su tolerancija, sloboda, zaštita prirode, visoko obrazovanje, vladavina prava i inovacije – rekao je Godfri.

On je primetio da “maligni uticaj” često kuca Srbiji na vrata, a alternativa u odnosu na Uniju su stalne podele koje i Evropu i Balkan čine slabijim i siromašnijim i manje stabilnim.

Ambasador je istakao da je mapa do članstva prilično jasna, a to je da Srbija pokaže puno poštovanje vladavine prava i obaveže se da garantuje prava svojih građana, kao i ostalih država regiona.

Srbija, po njegovim rečima, treba potpuno da se posveti tom poslu, kao i da nađe rešenje za domaće političke poteškoće u sprovođenju najtežih reformi i da čitavo društvo angažuje na tom zadatku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here