EPA/Filip Singer
Viktor Orban

Američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman kritikovao je danas “opasno sulude antiameričke poruke” mađarske vlasti i njihovo “produbljivanje odnosa sa Rusijom”.

Presman je u oštrom obraćanju povodom 25. godišnjice pristupanja Mađarske NATO-u istakao da SAD ne mogu “ni da razumeju ni da prihvate premijera koji identifikuje SAD kao glavnog neprijatelja”.

On je odbacio tvrdnje da SAD pokušavaju da sruše mađarsku vlast, kao i da ne može da ignoriše “izjavu predsednika mađarskog parlamenta da Putinov rat u Ukrajini zapravo vode SAD”.

– Sa našim drugim saveznicima smo u kontaktu, sarađujemo, radimo zajedno, čak i kad postoje međusobne razlike. Ovde, to ne funkcioniše dok nešto ne učinimo – upozorio je Presman.

Par sati nakon ovog obraćanja, premijer Mađarske Viktor Orban objavio je snimak na društvenoj mreži X u kojem govori o “teškom periodu u američko-mađarskim odnosima” i tvrdi da SAD daju Mađarskoj neprihvatljive zahteve.

– Traže nam da uđemo u rat, a to ne možemo. Očekuju da govorimo isto što i oni, da su migracije dobra stvar, a mi mislimo da su migracije loša stvar. Očekuju da podržavamo LGBTQ prava, ali mi verujemo u porodicu – ukazao je Orban.

Zbog ovih razlika je administracija Džozefa Bajdena, ocenio je Orban, odlučila da zameni vlast u Mađarskoj finansirajući levičarske partije, medije i nevladine organizacije.

– Mi jesmo saveznici, ali nismo robovi – zaključio je Orban i dodao da američki Republikanci imaju više razumevanja za Mađarsku.

Sekretar vlade Mađarske za bilateralne odnose ocenio je da Presmanovo obraćanje “nije bilo dostojno jednog ambasadora, već levičarskog aktiviste”.

1 COMMENT

  1. Orbanu treba lova – zato malo galami – dajte coveku kintu – pa ces da vidis kao ce on da marsira. Ako treba i Lajkovackom prugom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here