EPA
Kristofer Hil

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je da on “nema nikakve sumnje” da Srbija mora da se okrene Zapadu.

Hil je za NiN kazao i da Srbija to mora da uradi zbog svoje dece, dece svoje dece i iz, kako je kazao, svih drugih mogućih razloga. Napomenuo je da misli da je ovdašnji novi naraštaj na neki način već pokazao šta misli.

– Mnogi mladi iz Srbije odlaze na Zapad, ne vidim da odlaze na Istok. Zato mislim da je prilično jasno kuda Srbija želi da ide – rekao je on.

Hil je dodao da SAD cene Srbiju kao partnera i da podržavaju njene aspiracije da postane punopravna članica EU.

– Ja bih voleo da vidim da Srbija, naš prijatelj i partner, jednog dana možda donese i odluku o priključenju NATO – rekao je Hil.

Kazao je da svestan tereta prošlosti i šta je bilo 1999, te ukazao da bi voleo da vidi Srbiju kao ravnopravnog člana severnoatlantske zajednice.

– Znam da bi Srbiji bilo teško da se odluči na tako nešto, ali to bi bio moj fokus u nastojanju da se približimo Srbiji – rekao je on.

Hil je ponovio da je stav njegove zemlje i EU da Srbija treba da se priključi sankcijama Rusiji, upitan da li će i novoj Vladi Srbije biti tolerisano odbijanje uvođenja sankcija.

– Jasno mi je da je za Srbiju pitanje sankcija kompleksno iz istorijskih razloga, ali svi moraju biti načisto oko toga šta je Rusija uradila – istakao je on.

7 COMMENTS

  1. Ако поштујете Србију, поштоваћете и њену неутралност. Ако инсистирате да Србија призна тзв Косово, да уведе санкције Русији, да се дистанцира од Кине, или да уђе у НАТО – онда су све приче о поштовању Срба обичне флоскуле и лицемерје. Видели смо ко сте 1994-1999., онда смо гледали Либију, Ирак, Сирију, тужне сцене из Авганистана, а кроз време је јасно и како је преварен Горбачов и како су Украјинци злоупотребљени против Русије… Запад је тај који мора да исправља сопствене грешке и да доказује свету да их неће понављати. Срби ће и даље радити свој посао и веровати да ће се САД вратити на прави пут слободе и демократије, чије су оличење некада били.

  2. Vratite nam Kosovo i naši smo kao i što smo uvek bili. Srbi Vam nikada neprijatelji nisu bili. USA je velika, ponosna i lepa zemlja.

  3. Mešanje u unutrašnju politiku suverene države postalo je prilično uobičajeno a nije ni čudo jer država to ni na koji način ne sankcioniše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here