gov.uk
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Edvard Ferguson kaže da je situcija na Balakanu krhka i dodaje su se svi nadali pozitivnom pomaku u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, ali da su umesto toga viđene samo tenzije.

Ferguson je je u intervjuu za Kurir istakao da u Velikoj Britaniji pažljivo prate događaje na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i dodao da Srbija ima posebnu odgovornost da radi na miru i bezbednosti, jer kao najveća ekonomija u regionu, može najviše da izgubi u slučaju nestabilnosti i konflikta.

– To je vrlo frustrirajuća situacija. Samo nekoliko meseci ranije, u martu, predsednik Vučić i premijer Kurti postigli su sporazum da normalizuju odnose između Beograda i Prištine. Mi smo u potpunosti podržali pregovarački proces pod pokroviteljstvom EU i SAD. Svi smo se nadali da ćemo do sada videti neke konkretne, pozitivne korake napred, koji bi pomogli da se umanje tenzije između Srbije i Kosova. Umesto toga, videli smo podizanje tenzija, koje su dovele do ozbiljnih povreda pripadnika jedinica Kfora, za koje se svi slažu da deluju na fer i ujednačen način. To je potpuno neprihvatljivo. Oni koji su za to odgovorni moraju odgovarati, a vlade u Beogradu i Prištini moraju da rade jače na smirivanju situacije – objašnjava Ferguson.

Britanski ambasador je dodao i da ne postoji lako rešenje za kosovsko pitanje.

– Očigledno je da ne postoji lak odgovor, ali će on u konačnici zahtevati teške izbore i spremnost na kompromise. Kao pregovarač, mislim da je važno da se stavite u poziciju druge strane. Za ljude na Kosovu to znači da prihvate da Srbija ima legitimnu zabrinutost za bezbednost srpskih zajednica na severu Kosova i za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa. Za ljude u Srbiji to znači da prihvate da je Kosovo dom za 1,7 miliona Albanaca koji ne žele da budu deo Srbije. Uz razumevanje može doći do poverenja, a sa poverenjem može se doći do kompromisa – kaže Ferguson.

2 COMMENTS

  1. Postoji lako resenje. Izpostujte UN rezoluciju 1244 i zatvorite Bondstil. Zatim spakujte kofere i vratite se u pm odakle ste dosli.

  2. Kako Ukrainci neshvataju da 5 miliona ljudi nece da zivi u Ukraini ili Irci u Vasoj zemlji.Nasa izreka je super ,,po tudjem dupetu nikada dosta batina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here