EPA

Savet Evropske unije i Evropski parlament počeće pregovore o ukidanju viza za građane Kosova i Metohije, odlučili su danas ambasadori zemalja članica EU.

Prema nacrtu, uredba omogućava nosiocima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na 90 dana u bilo kom periodu od šest meseci. Prema stavu Saveta, bezvizni režim bi se primenjivao od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji EU uvodi iduće godine za građane trećih zemalja uključujući tu i Zapadni Balkan, a u svakom slučaju najkasnije od 1. januara 2024 godine.

Savet EU smatra da je Priština postigla značajan napredak u svim reformama za liberalizaciju viznog režima, uključujući i oblast bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja. Na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje izdaje Priština.

“Izuzeće od viznog režima će obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom”, podseća Savet EU I dodaje da će Komisija nastaviti da aktivno prati sprovođenje reformi, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.

Priština sredinom decembra podnosi zahtev za status kandidata u EU

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je danas da će Priština sredinom decembra podneti zahtev za status kandidata u Evropskoj uniji. Bisljimi je rekao da će to biti urađeno u koordinaciji sa Češkom kao predsedavajućom Savetu EU.

Kada je reč o viznoj liberalizaciji, Bisljimi tvrdi da to pitanje nikada nije bilo vezano za dijalog Beograda i Prištine i da je skinuto sa dnevnog reda prošle nedelje, jer bi, kako je rekao, “neka skeptična država mogla da iskoristi situaciju sa registarskim tablicama”.

6 COMMENTS

  1. Lepo, sada će Albanci da se presele u EU i tamo za par decenija da traže novu državu…verujem da će ih Srbija podržati…

  2. Bravo kao sto sam mnogo puta rekao mnogim kolegama u EU za 10-20 u EU nece biti Hriscana. Sto je jos bolje Kosovo ce se samo isprazniti i ostace pusta Drzava zajedno sa Kurtijem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here