Ambasadori podržali Bramercov izveštaj

0

Pošto su saslušali izveštaje o radu međunarodnih krivičnih sudova za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu, kao i o saradnji pojedinih država, ambasadori su izneli stavove o izlaznoj strategiji tih tribunala, koje su osnovale UN, naporima na hapšenju preostalih optuženika i prenošenju suđenja nacionalim sudovima,

 

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da je Tribunal blizu da završi svoju misiju, doprineseći održavanju mira i obezbeđivanju političkog balansa.

 

 

Vitalij Čurkin

Čurkin, koji je od predstavnika stalnih članica Saveta bezbednosti prvi govorio, naglasio je, međutim, da je "potrebna efikasnija saradnja Haškog suda i nacionalnih pravosuđa, koje mora da bude nezavisno" i dodao da se okončanje rada Haškog tribunala ne sme odlagati neograničeno.

 

 Čurkin je pozdravio ocenu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom i izrazio da će i druge zemlje na to pozitivno reagovati.

 

"Ratko Mladić i Goran Hadžić moraju biti uhapšeni i prebačeni što pre u Haški tribunal, u skladu sa obavezama koje je Srbija preuzela po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom", rekla je ambasadorka SAD pri UN Suzan Rajs, napominjući da je to značajno za dalje integracije naše zemlje.

 

Suzan Rajs

Ona je posebno naglasila da vlasti Hrvatske moraju otkloniti opertaivne i tehničke probleme u saradnji sa Tribunalom.

 

Britanski ambasador Džeremi Grinstok izrazio je očekivanje da rad suda bude okončan do 2011-2012, a sami žalbeni postupci do 2014. godine.

"Mandat suda neće biti završen dok svi zločinci ne budu privedeni pravdi, smatramo da je stvaranje radne grupe za Hrvatsku značajan korak", rekao je Grinstok i izrazio žaljenje što Hrvatska ne sarađuje po pitanju dokumenata.

 

Džeremi Grinstok

On je naglasio da je Srbija u poslednjih šest meseci pokazala značajan napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, ističući da su pojedina odlaganja procesa bila uslovljena faktorima koji su "izvan Haškog tribunala".

 

Grinstok se, takođe, založio za produženje mandata sudijama Haškog tribunala kako bi preostali procesi mogli da se završe.

 

"Puna saradnja je vitalna za okončanje mandata i da bi se begunci priveli pravdi", rekao je Grinstok.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je Srbija, kako je istakao, demonstrirala spremnost za punu saradnju sa Hagom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here