Tanjug
Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad

Članovi Odbora za evropske integracije na čelu sa predsednicom Elvirom Kovač razgovarali su u Skupštini sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad, koja je istakla da Srbiju vidi u krugu zemalja članica Evropske unije i da je Nemačka spremna da pruži podršku.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, ambasadorka je iskoristila priliku da pita članove Odbora kako vide godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju za 2022. godinu, odnosno koje su po njima prioritetne tačke Izveštaja i koje su oblasti u kojima narodni poslanici mogu dati svoj doprinos.

Kovač je objasnila da je primaran posao Odbora utvrđivanje stepena usklađenosti predloga zakona sa tekovinama EU, da pregovore sa EU vodi Vlada Srbije i da Odbor ima kontrolnu ulogu.

Sagovornici su se složili da Izveštaj Evropske komisije predstavlja mapu puta i oblasti kojim se treba posvetiti dodatna pažnja.

Ambasadorka je istakla da Srbija treba da posveti posebnu pažnju demokratizaciji u oblastima poput vladine prava, slobode medija i nezavisnosti pravosuđa zarad benefita samih građana.

Konrad je još jednom naglasila da Nemačka Srbiju vidi kao pokretača i lidera regiona u procesu.

Kovač je dodala da je u međuvremenu u Skupštinu dospeo Izveštaj Komisije, koji će se sutra u prisustvu ministarke za evropske integracije Tanje Miščević i šefa Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Žiofreom raspravljati na sednici Odbora, a potom doneti i predloge zaključaka o kojima će se raspravljati i na plenumu Narodne skupštine.

2 COMMENTS

  1. “Nemačka je spremna da podrži Srbiju”…znači u ovom trenutku je ne podržava, ali se sprema…evo više od 20 godina…koga bre vi zafrkavate…ne mogu da verujem da srpska vlada i Odbor narodne skupštine ovo uopšte slušaju…O čemu se ovde radi – o tihoj okupaciji Nemačke, koju uništavaju SAD i Britanija, koja je neprijatelj Rusiji i koja sebi daje za pravo da preti Kini, a koja je okupirana od strane Turaka, dok se narod diže na socijalne nemire…ajde bre više sa tom izdajničkom politikom “puta u EU” !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here