Kosovo online
Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je za Kosovo onlajn da Evropska unija ima mehanizme pritisaka na strane u dijalogu, ali da je njena uloga posrednika i da samo Beograd i Priština mogu da dođu do rešenja.

– EU je posrednik u dijalogu i naravno može da izvrši pritisak, da zahteva ili da proba da ubedi obe političke strane da završe proces dijaloga, ali uloga EU je jedino da posreduje između Beograda i Prištine u onome što su oni spremni da prihvate – izjavila je Konrad.

Ona je podsetila da su obe strane prihvatile dogovor, ali da na različite načine vide korake kako da se sprovede.

– Taj progres do sada nije ubedljiv, međutim, to ne treba da nas obeshrabri da odustanemo. To je prosto pitanje kako naći način da se deblokiraju neka pitanja i nastavi napred. Takav pristup veoma podržavamo i veoma se nadamo da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak biti u mogućnosti da uskoro pozove obojicu lidera da se ponovo sastanu. Očekujemo da su obojica lidera spremni za dijalog, jer samo kroz dijalog je moguće razrešiti sporove koji imaju – kaže Konrad.

Prema njenim rečima, jučerašnji pregovori u Briselu treba da se posmatraju samo kao deo šire slike u normalizaciji odnosa koja podrazumeva i formiranje Zajednice srpskih opština koja će u velikoj meri dovesti do normalizacije odnosa.

4 COMMENTS

  1. Po zakonima fizike , što je veći pritisak veći je i otpor ! A jedino rešenje je da se ne mešate u uređenje tuđih država, vi lepo napustite srpsku okupiranu teritoriju a mi rešimo problem koji ste napravili za 72 h , a šta bi bilo kada bi Srbija podržala i priznala nezavisnost republike Bavarske ?

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here