pixabay.com

“U Nemačkoj još uvek boravi veliki broj srpskih državljana koji zbog pandemije koronavirusa žele da se vrate u Srbiju”, izjavila je danas ambasadorka Srbije u toj zemlji Snežana Janković.

Ona je podsetila da je prošle nedelje, 27. marta, organizovan humanitarni let za Srbiju sa 170 putnika iz cele Nemačke, ali ističe da je u toj zemlji još ostao veliki broj srpskih državljana koji očekuju pomoć države.

– Ima još srpskih državljana koji nisu više u situaciji da ostanu ovde, koji su se zatekli u Nemačkoj bez novca i smeštaja i očekuju pomoć – rekla je Janković.

Ona navodi da pored ambasade u Nemačkoj postoji i pet generalnih konzulata, koji prikupljaju podatke o srpskim drzavljanima koji bi se vratili u zemlju, a dodaje da se najviše prijavljuju Srbi iz Frankfurta, Minhena, Berlina, Hamburga i drugih većih gradova.

Govoreći o situaciji i atmosferi u Nemačkoj, Janković kaze da ta zemlja za sada ima više od 60.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i oko 500 preminulih.

– Stopa smrtnosti je još uvek veoma niska, oko 0,7 odsto. Međutim, i dalje raste broj zaraženih svakodnevno, po 5.000-6.000, što je znak da još nismo na putu izlaska iz krize – navodi ona.

Kako kaže, iako mnogi hvale nemački zdravstveni sistem, koji se zaista i pokazao kao veoma dobar tokom krize, i nemački ministar zdravlja Jens Špan i stručnjaci upozoravaju da se španski ili italijanski scenario još ne mogu isključiti.

U prilog tome govori i činjenica da je vlada Nemačka danas produžila važnost mera koje su preduzete pre nekoliko nedelja do 20. aprila.

Janković navodi da je Nemačka dosta rano preporučila svojim građanima da na minimum svedu društvene kontakte. Kako kaže, vrlo brzo su otkazani svi veliki događaji, zatim sajmovi kojih u Nemačkoj ima nebrojeno mnogo, nakon čega su i događaji sa stotinu ili 50 učesnika takođe otkazani.

Ona podseća da je u Nemačkoj zabranjen izazak napolje u grupama većim od dvoje, osim ako nisu članovi porodice, da prodavnice, sem prehrambenih, ne rade, kao ni frizeri, zubari…

– Sve će to trajati najmanje do 20. aprila, koji je prvi datum kada se mere mogu razmatrati – istakla je Janković.

4 COMMENTS

  1. Srbija ako bude svakih mesec dana primala nazad povratnike nikada se neće rešiti korone.
    To su nomadi kada ne valja tamo on oće ovamo i tako u krug. E pa ne može

    • Не могу се сложити са вашом констатацијом. То су наши грађани и имају право да се врате у своју земљу кад год то пожеле. Тамо их је нагнала мука за преживњавањем и нису тамо отишли из некаквог хира. Сви они воле своју земљу, али ова држава није у стању да им пружи егзистенцију достојну човека. Жалосно је што се јављају сада појединци са врло негативним коментарима о дијаспори, а не гаде се на 4 милијарде евра које та иста дијаспора сваке године шаље у Србију.

  2. “Ambasadorka: U Nemačkoj još uvek boravi veliki broj Srba koji žele nazad”
    U Srbiji boravi još veći broj Srba koji želi u Nemačku! Posle ovog pogotovo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here