EPA/ Patrick Semansky
Džo Bajden

Moskva stalno pokazuje Vašingtonu spremnost za uzajamno korisne odnose, ali Sjedinjenim Američkim Državama je potrebna slika neprijatelja u vidu Rusije kako bi povećala svoje vojne budžete, izjavila je predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

– Mi stalno demonstriramo spremnost za uzajamno korisne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, zasnovane na principima jednakosti, uzajamnog poštovanja i poverenja. Ali pogledajte izjave koje su se pojavile da je Rusija gotovo neprijatelj, skoro neprijateljska država, da je Rusija pretnja – rekla je Matvijenkova.

Predsedavajuća Saveta Federacije naglasila je da za poslednjih 30 godina Rusija nije napravila nijedan neprijateljski niti agresivan korak prema Sjedinjenim Američkim Državama.

– Na čemu se zasnivaju takve izjave? Samo na tome da je potreban neprijatelj? Za vojno-industrijski kompleks? Za povećanje naoružanja i budžeta? Potrebno je da se neko označi kao neprijatelj i oni to pokušavaju i da urade – istakla je ona.

Matvijenkova je navela da je novi američki predsednik Džo Bajden vrlo iskusan političar.

– Ali nije slučajno da postoji izraz da kralja čini svita. A svita Džoa Bajdena, njegov tim, najblaže rečeno, ne gaji simpatije prema Rusiji, pa samim tim odatle i dolaze tako neprijateljske, antiruske izjave – zaključila je Matvijenkova.

Nastavićemo da šaljemo signale

Moskva će nastaviti da šalje signale i predloge Vašingtonu o širokom spektru pitanja, s obzirom da Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju mnogo bilateralnih tema koje ih zanimaju, dodala je ona.

Prema njenim rečima, mnoge američke kompanije bi bile zainteresovane da rade na ruskom tržištu.

– To je i zajednički razvoj Arktika, borba protiv kovida, klimatska i ekološka pitanja i čitav niz drugih nepolitizovanih tema – objasnila je Matvijenkova.

Predsedavajuća Saveta Federacije smatra da postoji osnov da se očekuje nastavak dijaloga Rusije i SAD o strateškom naoružanju i svetskoj bezbednosti nakon što je produžen Sporazum o daljim merama za smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja.

– Zaista, veoma pozitivan korak nove administracije bila je odluka o produženju Sporazma o strateškom ofanzivnom naoružanju kojem smo težili. To je, naravno, ozbiljan faktor u rusko-američkim odnosima. On nesumnjivo uliva i neku nadu u nastavak dijaloga o strateškom naoružanju, o svetskoj stabilnosti i bezbednosti – konstatovala je Matvijenkova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here