Američka agencija: Kina jača srpsku vojsku

A.Čukić
Srpski vojnici

Beograd se zahvalio Kini zbog toga što će podržati srpsku vojsku isporukom bespilotnih letelica i druge vojne opreme. Naime, nakon posete visoke kineske vojne delegacije, Ministarstvo odbrane izdalo je zvanično saopštenje u kome hvali Peking za ekonomsku i vojnu podršku, što je objavila njujorška agencija Asošiejted pres (AP).

Asošiejted pres je naveo i da Kina „bustuje“ srpsku vojsku naoružanjem.

Podsetimo, ministar odbrane Aleksandar Vulin i potpredsednik Centralne vojne komisije NR Kine general Džang Jousjaoa potpisali su više sporazuma o nastavku saradnje tokom petodnevne posete kineske delegacije Srbiji, koja je završena juče.

Srpski zvaničnici, navela je agencija AP, kažu da je Kina dogovorila prodaju naoružanih bespilotnih letelica, što će biti prvi izvoz kineskih dronova u jednu evropsku zemlju. Ministar Vulin je rekao da će isporuka, koja se očekuje u narednim mesecima, „znatno ojačati srpsku vojsku koja će steći sposobnosti kakve nije imala u prošlosti“.

Uvoz dronova iz Kine najavljen je još pre godinu dana. Od ukupno šest ovih letelica dve bi trebalo da budu s naoružanjem.

Kako je ranije nezvanično najavljeno, Srbija će ovom kupovinom u svom posedu imati najprodavaniju bespilotnu letelicu „jilong 2“, poznatu i pod nazivima „ving lung“ ili „pterodaktil 2“. Ona se pokazala kao veoma efikasna na pojedinim ratnim frontovima, na primer u Libiji, Nigeriji, Iraku…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime