en.wikipedia.org/Sgt. Joshua Dodds
KFOR

Američke trupe neće biti povučene sa Kosova i Metohije, iako je Pentagon započeo planirano povlačenje američkih trupa iz Iraka i Avganistana.

Ovu vest je potvrdio izvor iz NATO, dodavši da se ne očekuje se da će se isto dogoditi i sa Kosovom i Metohijom, prenosi Kosovo onlajn, pozivajući se na portal Zeri.

Iz NATO kažu da su saveznici posvećeni održavanju svojih snaga u misiji KFOR, koja se sastoji od više od 3.000 vojnika.

“Redovno vršimo procenu naše misije KFOR i na osnovu toga svi saveznici se slažu da treba da održimo trenutne snage od približno 3.000 vojnika. U skladu sa mandatom UN, naša misija KFOR će nastaviti da pruža mirno i sigurno okruženje, i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji”, rekao je neimenovani zvaničnik NATO.

Za NATO je važan dijalog između Beograda i Prištine, za koji kažu da u potpunosti podržavaju.

“NATO takođe u potpunosti podržava nastavak dijaloga uz posredovanje EU između Beograda i Prištine. To je od kritičnog značaja za Beograd i Prištinu, ali i za regionalni mir i bezbednost”, dodao je NATO zvaničnik.

Mala opasnost od donošenja slične odluke i za Kosovo.

Iz Centra za bezbednosne studije u južnoj srpskoj pokrajini kažu da za sada ne postoji opasnost od povlačenja američkih trupa, ali direktor ovog centra Mentor Vranjoli kaže da domaćim institucijama “treba da bude jasno da KFOR nema večni mandat na KiM i da moraju da izgrade odbrambene kapacitete kako bi bile spremne da sačuvaju suverenitet.”

– Izgleda da je opasnost od povlačenja američkih trupa relativno mala. Međutim, institucije treba da budu svesne da KFOR nije misija sa večnim mandatom i da neće zauvek ostati ovde. Zato, KiM treba što pre da bude spremno da brani svoj suverenitet od bilo koje pretnje na koju može naići – rekao je Vranjoli.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime