pixabay.com
Američki vojnici

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel zapretio je da će deo američke vojske biti premešten iz Nemačke u Poljsku, jer Berlin još uvek nije povećao troškove za odbranu na dva odsto BDP-a, na čemu insistira Vašington, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

On je rekao da je uvredljivo što američki poreski obveznici moraju i dalje da plaćaju da bi u Nemačkoj bilo više od 50.000 Amerikanaca, a Nemci mogu da potroše višak na domaće programe.

Predsednik nemačke frakcije Leve partije u Bundestagu Ditmar Barč odgovorio je na izjavu američkog ambasadora – da bi Amerikanci, ukoliko izvedu trupe, trebalo da odnesu sa sobom i svoje nuklearno oružje.

Poslanik je dodao i da američki nuklearni arsenal treba „odvesti kući“, a ne u Poljsku, jer će takav razvoj događaja dovesti do oštrog pogoršanja odnosa sa Rusijom, a to je u suprotnosti sa interesima Nemačke i Evrope uopšte.

Nemački politikolog Aleksandar Rar kaže da bi nuklearno oružje u Poljskoj bilo grubo kršenje svih sporazuma koji su sa SSSR-om postignuti devedesetih godina, kada je NATO obećao da se neće širiti na Istok i čvrsto se zakleo da neće biti nuklearnog oružja na teritoriji zemalja Varšavskog pakta.

Ekspert ističe da bi za Nemce bilo strašno da se američko nuklearno oružje rasporedi u Poljskoj, jer bi to moglo da poljulja bezbednost cele Evrope.

– Engleska, Francuska i Nemačka imaju nuklearno oružje, ali niko ne brine posebno zbog toga. Međutim, Poljaci će time dobiti status kvazinuklearne sile i mahaće tim oružjem na samoj granici sa Rusijom. To je ludost! Trezveni Nemci, koji su prošli Hladni rat, shvataju šta će se dogoditi. Poljaci bi tim američkim raketama mogli veoma da iznerviraju Rusiju, a to bi moglo da dovede do nove eskalacije. Ovo će biti druga kubanska kriza. Kako drugačije Rusija može da reaguje na američko nuklearno oružje na svojim granicama? Ovo je direktna vojna pretnja. I Nemačka to dobro razume – kaže Rar za Sputnjik.

Satanizovanje Rusije

U Nemačkoj je raspoređen najveći američki kontingent u Evropi, oko 35 hiljada vojnog osoblja i oko 17 hiljada civila koji rade u američkim bazama. Eksperti ističu da je pozicioniranje Rusije kao potencijalnog neprijatelja stara propagandna pesma rukovodstva NATO-a, koju podržavaju i militaristi unutar Nemačke. U globalnom smislu, ova retorika je samo deo strategije Vašingtona, koji Rusiju pokušava da izbaci iz svih sfera.

U okviru te politike, Rusija se namerno satanizuje. To je taktika zastrašivanja. A prisustvo američke vojske u Nemačkoj samo je element takve politike. Ipak, nemačko društvo već razume suštinu onoga što se dešava i mnogi građani bi pozdravili oslobađanje zemlje od američke vojne „pomoći“.

Američke vojne baze – „okupacija, a ne savezništvo“

Član Komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gerdt još u maju je rekao da političke snage planiraju da pokrenu pitanje legalnosti prisustva američkih vojnih baza u zemlji. On je istakao da američke vojne baze „nisu savezništvo, nego okupacija“ i uzeo je za primer vazdušnu bazu Ramštajn u Nemačkoj, gde nijedan nemački državljanin ne može da uđe, čak ni pripadnik policije.

„Šta se unutra radi, mi ne razumemo i ne znamo. Tamo se uvoze materijali, proizvodi i oprema, ali mi taj proces ne kontrolišemo. Ne znamo šta se tamo nalazi. I ovo više nije partnerstvo“, podvukao je on u intervjuu koji je dao ruskim medijima.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime