youtube/U.S. Embassy Pristina Kosovo
Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet osvrnuo se na izjavu kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da dijalog neće biti prioritet njegove vlade, rekavši da ga svet neće čekati.

Kosnet je citirao diskurs prethodne američke administracije o ubrzanju dijaloga između Srbije i Kosova.

– SAD su uložile velika sredstva tokom poslednjih 20 godina. U to nema sumnje. Kad gospodin Kurti kaže, u redu, dijalog, spoljna politika, ostavićemo to malo niže, moje iskustvo je da svet neće čekati. Američka vlada je to govorila u prošlosti. Dođu na vlast i kažu da će se prve dve godine, prve četiri godine baviti unutrašnjom politikom, a onda brinuti o spoljnoj politici. To je teško izvodljivo, ne bih se previše unosio u ovu temu – naveo je američki ambasador.

Ni “velika Albanija”, ni “velika Srbija”

Komentarišući Kurtijeve i izjave lidera ABK Ramuša Haradinaja o nacionalnom jedinstvu i ujedinjenju Kosova sa Albanijom, Kosnet je rekao je da američki vojnici nisu ginuli za stvaranje velike Albanije ni za stvaranje velike Srbije.

– Stojim iza onoga što sam rekao. Vizija SAD vezano za Balkan nije velika Albanija i velika Srbija. Pitali su me koji su američki vojnici poginuli. Kada govorim o njima, govorim o dva američka pilota Kevinu Rikeru i Dejvidu Gibsu koji su poginuli 1999. godine tokom operacije. Njihov helikopter se srušio u Albaniji. To nije tajna. U njihovu čast postavljeno je spomen-obeležje u Prizrenu, ali takođe sam rekao i mislim da je važno da Ustav Kosova zahteva da Kosovo bude multietnička država, a ne zemlja jedne etničke pripadnosti – rekao je Kosnet.

Haradinaj je pomenuo ujedinjenje sa Albanijom kao opciju jer građani Kosova žive izolovano, bez vizne liberalizacije, ali Kosnet je rekao da u budućnosti ne vidi izolovano Kosovo.

– Mislim da budućnost Kosova ne leži u izolaciji, ili da se poslužim lokalnim izrazom, život u getu. Kosovo mora biti deo velike Evrope, a ne samo velike Albanije. Očigledno mi je kao Amerikancu lako reći da EU treba da ponudi Kosovarima liberalizaciju viza – zaključio je ambasador SAD u Prištini.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime