Youtube/ShareAmerica
Džefri Ros Ganter

Uprkos tome što je Island po globalnom indeksu mira jedna od najsigurijih zemalja na svetu, američki ambasador u Rejkjaviku, izgleda, ima drugačiji stav.

Desetak diplomata, sadašnjih i bivših zvaničnika navode da je ambasador SAD u Rejkjaviku Džefri Ros Ganter, tražio je od Stejt departmenta da dobije posebnu dozvolu islandske vlade za nošenje pištolja i pancira.

Džefri Ros Ganter tražio je i dozvolu za korišćenje blindiranih automobila koji bi ga prevozili od vrata do vrata u diplomatskoj misiji na Islandu.

Stejt department je odbio da saopšti da li postoji verodostojna pretnja po Ganterovu bezbednosti, ali zvaničnici američke vlade rekli su da je ambasador na Islandu više puta obavešten da on ne predstavlja nikakav vanredni rizik.

Bez obzira na to, ambasada je nedavno objavila listu poslova u islandskim novinama tražeći lokalne “telohranitelje” sa punim radnim vremenom.

Ti isti zvaničnici rekli su kako veruju da je potreba za povećanom bezbednošću kako bi se umanjili Ganterovi “iracionalni” problemi.

– Programi zaštite za naše vođstvo su standardne u većini američkih objekata širom sveta – rekao je zvaničnik Stejt departmenta na pitanje o položaju “telohranitelja”.

Prema njegovim rečima kako američka vlada ne komentariše konkretne mere bezbednosti, njihov cilj širom sveta uvek je bio da budu “proaktivni sa bezbednosnim merama”.

Problematični izgled zamenika

Stejt department nije direktno odgovorio na pitanje o Ganterovoj želji da se naoruža. Islandsko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da kaže da li će SAD ikada i zvanično tražiti dozvolu za ambasadora da poseduje pištolj, dodajući da “uglavnom ne komentarišu bezbednosne detalje diplomatskih misija”.

Međutim, lokalni izvori u Rejkjaviku rekli su da zahtev nikada nije podnesen, a tri diplomatska izvora su izjavila da je Ganter odgovoren od toga da traži naoružanje jer će to biti shvaćeno kao uvreda za državu domaćina.

Od imenovanja u maju 2019. godine Ganter je stvorio gotovo “neodrživo” radno okruženje u Ambasadi u Rejkjaviku, prema sadašnjim i bivšim diplomatama upoznatim sa situacijom. Već je imao sedam zamenika šefova misije, iskusnih službenika koji tradicionalno obavljaju taj posao.

Prvi zamenik pripremao se više od godinu dana i proveo je mesece učeći islandski, da bi mu bio onemogućen dolazak na to mesto jer, prema rečima zvaničnika Stejt departmenta, Ganteru se navodno “nije svideo njegov izgled” na uvodnom sastanku. Drugi zamenik ostao je na toj poziciji samo šest meseci. Čak je, prema navodima, pokušao da u evropskom Birou ubedi zvaničnike da mu zamenik i ne treba, i da bi mogao sam da vodi malu misiju u Rejkjaviku.

Zato je osmišljen sistem rotacije pomoćnika.

Ali, Ganter se nije slagao ni sa vršiocima dužnosti zamenika.

Prema navodima tri osobe upoznate sa situacijom, ambasador je jednom pobesneo, jer je zamenik usred islandske zime ostavio čizme za sneg ispod sopstvenog stola.

Ambasador na Islandu iz Kalifornije

Prema sadašnjim i bivšim zvaničnicima agencija, starije rukovodstvo Stejt departmenta svesno je problema na Islandu, ali je oklevalo da preduzme mere protiv bilo koga za koga se pretpostavlja da ima blisku vezu sa Belom kućom. Supervizori su takođe imali poteškoće da Ganter sledi protokole ili poštuje lanac komandovanja. U februaru, nakon što je prisustvovao konferenciji u Vašingtonu, Ganter je odbio da se vrati na Island ostavivši privremenog zamenika na mestu mesecima, usred globalne zdravstvene krize.

– Ambasador Ganter je zakazao lični odmor nakon konferencije šefa misije. Njegov povratak na Island odložen je zbog pandemije Covida-19 – rekao je portparol Stejt departmenta kada su ga pitali o Ganterovom odsustvu.

Međutim, više izvora navelo je da Ganter želi da radi iz Kalifornije i da je poručio visokim zvaničnicima da se neće vratiti u inostranstvo, osim ako to izričito ne naredi državni sekretar Majk Pompeo.

Ti izvori nisu bili jasni da li je Gunter hteo da ostane u SAD, jer je bio zabrinut zbog koronavirusa ili je imao druga, nespecifična pitanja bezbednosti.

Na kraju, zvaničnik Stejt departmenta rekao je da je Pompeo morao direktno da pozove Guntera. Razgovor je opisana kao “pristojnan” i “nežan”.

Ganter se u maju, ipak, vratio na Island.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here