MUP Srbije
Kineski i srpski policajci na ulicama Beograda

Američki analitičar Kurt Basiner, iz međunarodne organizacije Savet za politiku demokratizacije, kaže za Glas Amerike da ne vidi konkretnu korist ili svrhu od formiranja zajedničkih patrola srpske i kineske policije, odnosno od takvog vida saradnje Srbije i Kine.

Basiner kaže da mu to deluje “potpuno nadrealno” i podseća da je Srbija kandidat za člansto u EU, koja predstavlja zajednicu demokratskih država, dok Kina, kako kaže, ne pripada toj grupi.

– Nije mi jasno kakav tačno signal vlasti Srbije žele da pošalju formiranjem tih zajedničkih patrola – rekao je Basiner.

Da su kineski policajci tu da olakšaju boravak kineskim turistima, ne deluje mu ubedljivo, jer kaže da nikad nije čuo za slučaj da kineski turisti nisu bili u mogućnosti da se snađu.
Dodaje da su odredbe sporazuma prema kojem će kineski policajci boraviti i raditi u Srbiji nepoznate, a za njega je sporan “način na koji Kina koristi tehnologiju u svrhe nadzora”.

Na pitanje da li postoji veza između zajedničkih patrola i kineskog sistema nadzora postavljenog u Srbiji, Basiner kaže da bi bilo “izrazito neobično kada te dve stvari ne bi bile povezane” i dodaje da u sektoru nadzora Srbija i Kina sarađuju najmanje četiri godine.

On ocenjuje da bi zajedničke patrole srpskih i kineskih policajaca trebalo posmatrati u kontekstu odnosa Srbije i Kine u sferi bezbednosti. Basiner kaže da aludira na “celovitost vezanu za postavljanje nadzornih kamera kineske kompanije Huavej u Beogradu – opremljenih softverom za prepoznavanje lica i registarskih tablica automobile”.

8 COMMENTS

  1. Svrha je da se čude budale!Naši policajci uče kineske, šta je to “demokratično” delovanje policije, jer kod njih se policija, za razliku odamerićke, ponaša nedemokratski!Čak ne znam ,dali imaju okopna vozila i automate!

  2. ovi amerikanci sve sto srbija radi oni imaju prigovor
    a vucic ih smatra za prijatelje neznam kako moxe da zaboravi sva zla koja su nam napravili
    nije istina da odgovor za resenje kosovskog pitanja je u wasingtonu
    resenje kosovskog pitanja je u Beogradu i nigde vise
    nerazumem zasto srbski politicari pitaju tudince dali smeju da zastite svoju domovinu

  3. Cim se ovakvi pitaju sta je svrha…
    Svrha je postignuta.
    Sta je svrha da Kosovo bude na 100 godisnjici velikog rata predstavljeno bolje od Srbije gospodine Basiner?
    Koja se svrha nepozivanja Srbije od strane Poljske na godisnjicu oblezavanja zavrsetka drugog svetskog rata gospodine Basiner?

  4. Ima smisla da Nemačka organizuje i pomaže kosovske policijske snage a Kina srbima što pomaže to nema smisla?
    A signal. Pa signal je da smo slobodna zemlja i možemo sa svima biti prijatelji, za sad. Posle prijema u EU to će nam biti zabranjeno. Tamo nema slobodne volje za siromašne zemlje, već samo ultimatumi i izrabljivanje.

  5. Srbija razvija svoj Kineski turizam. Pa joj trebaju kineske patrole. Ipak je kina veliko demokratsko društvo pa ti policajci su tu da bi osigurali demokraciju.

  6. Ok, nemam ništa protiv. I treba da razmenjuju iskustva, Kina je jedna od najvećih ekonomskih i tehnoloških sila sveta, samim tim, može mnogo pomoći državi, ali samo i samo ako će to pomoći suzbijanju kriminala, i hapšenju “pravih”. Raznih narko dilera, bitangi, lopova, kriminalaca sa raznim besnim modelima uglavnom, nemačkih automobila. Nasilnih, sociopata koji vade pištolje ili se biju na raskrsnici ili oko parking mesta,pale tuđe kuće, automobile a takvih problema srećom nema kod nas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here