EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

Marija Zaharova prekorila je Entonija Blinkena zbog dvostrukih aršina u vezi razgovora o Ukrajini i Belorusiie bez učešća predstavnika te dve zemlje.

Ona je na Telegramu ukazala na apsurnost američkog pristupa.

“Blinken je rekao: ‘SAD insistiraju na tome da ne treba razgovarati o situaciji o Ukrajini bez predstavnika Ukrajine, o zahtevima NATO-a – bez učešća predstavnika NATO-a, o Evropi – bez predstavnika Evrope’. A o situaciji u Belorusiji može (se razgovarati) bez Belorusije? Venecuealanski novac se može brojati bez vlade Venecuele? Ruski gas se može raspoređivati po Evropi bez saglasnosti Rusije?”, prokomentarisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je dodala da je polovina vremena tokom samita G7 posvećena pitanjima koja nisu u nadležnosti Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta, koju niko nije „pozvao“ da rešava probleme drugih zemalja.

“Ali bez obzira na to – oni diskutuju. Partneri se zapetljali sa ‘vrednostima’, ocenila je portparolka.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio za “Em-Es-En-Bi-Si” da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da “udruže napore zemalja”kako bi “jasno stavile do znanja da će biti kolosalnih posledica po Rusiju” ako, kako tvrdi, preduzme agresivna dejstva protiv Ukrajine o kojima Kijev i zapadne države u poslednje vreme aktivno govore.

On je poručio da su “zemlje G7 najavile ozbiljne posledice, Evropska unija i NATO se drže istog stava”.

Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za “agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o “ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here