EPA/Clemens Bilan
Severni tok 2

Američki ekonomista Džefri Saks, dobitnik Nobelove nagrade, na zaprepašćenje voditelja Blumberg televizije, izneo je stav za koji je potom rekao da je protiv zapadnog narativa. Rekao je da bi iza sabotaže gasovoda Severni tok mogle da stoje Sjedinjene Države i Poljska, te da postoje dokazi da su američki helikopteri, čija je baza u Gdanjsku, kružili iznad oblasti u kojoj se nalazi gasovod u Baltičkom moru.

Profesor ekonomije na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks je za američku televiziju Blumberg rekao da je moguće da su Sjedinjene Države odgovorne za sabotažu gasovoda Severni tok u Baltičkom moru.

– Mogao bih da se kladim da je uništenje akcija iza koje stoje SAD, možda i SAD i Poljska –  rekao je Saks, preneo je RTS.

Na pitanje voditelja na osnovu čega to tvrdi, Saks je naveo da postoje dokazi da su američki helikopteri, čija je baza u Gdanjsku, kružili iznad te oblasti u Baltičkom moru.

– Imali smo i pretnje od SAD ranije ove godine da ćemo na jedan ili drugi način ući u Severni tok. Imali smo i izjavu državnog sekretara Entonija Blinkena vrednu pažnje. Prošlog petka je na konferenciji za medije rekao da je ovo sjajna prilika. Čudan je to način delovanja. Izvinite, to je čudan način obraćanja ukoliko ste zabrinuti za međunarodni infrastrukturni objekat od vitalnog značaja – istakao je Saks.

Voditelji su pokušavali da upadnu Saksu u reč, zbog čega je profesor reagovao.

– Znam da je ovo što govorim protiv našeg narativa i da nije dozvoljeno govoriti o ovim stvarima na Zapadu – istakao je Saks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here