EPA
Ben Hodžis

Sjedinjenim Američkim Državama je Crno more potrebno kako bi se suprotstavljale Rusiji, izjavio je bivši glavnokomandujući američkih trupa u Evropi general Ben Hodžis.

– Moramo da razmišljamo strateški – potrebno nam je Crno more zbog obuzdavanja Rusije i Irana, a takođe i da bismo zaštili naše saveznike i prijatelje u regionu – rekao je on u intervjuu za ukrajinsku televiziju „Hromadske“.

General je primetio da Bajden nije jasno definisao kakvu bi politiku trebalo voditi u crnomorskom regionu.

– Ta administracija još uvek nema jasnu strategiju za region Crnog mora. Znam da već rade na nečemu, ali zapravo još uvek nema ničeg – dodao je on.

Istovremeno, Hodžis je predložio povećanje diplomatskog pritiska na Rusiju, kao i ekonomskih ulaganja u zemlje regiona i kvalitetno poboljšanje odnosa sa Ukrajinom i Turskom.

– Želim da Ukrajina i Gruzija budu članica NATO-a. Želim da Gruzija bude članica NATO-a – dodao je general.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško za televiziju „Rusija 24“ izjavio da NATO ide ka tome da i Crno more pretvori u arenu konfrontacije, što je, kako kaže, izuzetno opasan put.

1 COMMENT

  1. Ovaj je kao mis kad plasi macke, laze ukrajinski narod da ce im priskociti u pomoc, poslace im oruzje koje oni ne koriste vise a ginuce ukrainci, srecni im bilo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here