EPA
Ben Hodžis

“SAD smatraju da bi Rusija u narednim mesecima mogla da izvede ne veliki, već ograničeni napad na Ukrajinu duž granice”, izjavio je bivši komandant američkih kopnenih snaga u Evropi, general Ben Hodžis.

– Razočaran sam odsutstvom transparentnosti kursa Kremlja i Rusije. Ne vidim nikakve napore za deeskalaciju situacije, barem na osnovu onoga što vidim iz diplomatskih izjava. Zbog toga verujem da je vrlo verovatno da će ruska vojska izvesti napad u narednih nekoliko meseci, ne masivan napad, već ograničeni, duž granice – rekao je on za TV „Rusija 1“.

Naveo je i da SAD isporučuju u Ukrajinu različito protivraketno oružje, radare, vazušna sredstva.

– Pretpostavljam da će nastaviti finansijsku pomoć kako bi Ukrajina mogla da poveća obim oružanih snaga i flote – rekao je general.

Bela kuća ranije je obećala da će SAD nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini u narednim mesecima za jačanje odbrane zemlje.

Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.

SAD su isporučile Ukrajini protivtenkovske raketne sisteme „Džavelin“, patrolne čamce, snajperske puške i kontrabaterijske radarske stanice; Velika Britanija – protivtenkovske bacače granata; Turska – jurišne bespilotne letelice „Bajraktar ​​TB2“. Ukrajina i Velika Britanija potpisale su memorandum koji predviđa zajedničko projektovanje i izgradnju ratnih brodova na teritoriji dveju zemalja i izgradnju dve baze za ukrajinsku mornaricu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here