EPA

Američki vojni brod i kanadska fregata obavili su rutinski prolazak kroz Tajvanski moreuz, saopštile su vojske dve zemlje. Brodovi su kroz moreuz prošli u utorak, što je Kina osudila, navodeći da su kineske snage upozorile plovila. Kina je navela da su njene snage uvek u pripravnosti i da će odgovoriti na sve provokacije radi zaštite svog suvereniteta.

Američka mornarica je saopštila da je njen vojni brod “Higins”, zajedno sa kanadskom fregatom “Vankuver”, prošao kroz moreuz u međunarodnim vodama.

Američki brodovi su proteklih godina rutinski prolazili kroz Tajvanski moreuz, a ponekad su to činili i britanski i kanadski, što je izazivalo negodovanje zvaničnog Pekinga koji smatra Tajvan svojom teritorijom, preneo je Tanjug.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je da njena zemlja želi da se očuva stabilnost i prosperitet Indopacifičkog regiona.

Tajvanski ministar odbrane je saopštio da su brodovi primećeni, a da je situacija bila normalna.

To je bio drugi prolazak američkih brodova kroz Tajvanski moreuz ovog meseca, i drugi zajednički sa kanadskim brodovima za manje od godinu dana. Kina je izvodila vojne vežbe u blizini Tajvana od početka prošlog meseca, nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajpej.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here