EPA/Sergey Kozlov
Ukrajinski vojnici

Dobro snabdevene ukrajinske snage verovatno neće zaustaviti svoje kontranapade zbog dolaska zime, procenjuje američki Institut za proučavanje rata.

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) saopštio je u svojoj poslednjoj proceni da zimski uslovi neće odvratiti ukrajinsku kontraofanzivu protiv ruskih snaga, a da su pretpostavke zapadnih političara da bi hladno vreme moglo da zaustavi neprijateljstva ili dovede vojnu akciju u “pat poziciju” pogrešne.

Američki časopis “Njuzvik” prenosi da se u proceni dodaje kako postoje izveštaji da ukrajinski saveznici sumnjaju u sposobnost Kijeva da u potpunosti ukloni ruske snage sa okupiranih područja, i da sumnjaju da bilo koja strana može postići sve svoje vojne ciljeve.

ISW je primetio da jesenje i prolećno blato takođe može da uspori ili zaustavi vojno napredovanje, kao i nedovoljna zimska oprema. ISW ocenjuje da su ovi izveštaji namenjeni otvaranju puta za diplomatiju između Moskve i Kijeva.

Zima će uticati na ruske snage u Ukrajini

ISW je takođe naveo da zimsko vreme može umnogome da našteti slabo opremljenim ruskim snagama u Ukrajini, “ali da dobro snabdevene ukrajinske snage verovatno neće zaustaviti svoje kontranapade zbog dolaska zime”.

Takođe zaključuje da bi Ukrajina zapravo mogla da iskoristi prednosti zaleđenih područja kako bi se “kretala lakše nego što bi to mogla u blatnjavim jesenjim mesecima”.

“Ako se borbe ipak zaustave ove zime, biće to zbog logističkih izazova i kulminacije nekoliko kampanja na obe strane”, dodaje ISW.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here