commons.wikimedia

Specijalni izaslanik predsednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da što pre treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU, jer su ljudi Balkana povezani s Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu i poručio da ne postoji nikakva mogućnost otcepljenja Republike Srpske.

Eskobar je to rekao u razgovoru sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem, koji je istakao da je ohrabruje da nije isključeno proširenje EU na Zapadni Balkan.

Kako prenosi sarajevski portal Klix, sagovornici su konstatovali da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regionu.

Eskobar je, navodi se, izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH i dodao da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcepljenjem Republike Srpske.

Osudio je najavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji, kako se navodi, vode ka eskalaciji, a na to mu je Komšić rekao da na provokacije Dodika neće nasedati te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH.

Eskobar je rekao da je “upravo takav liderski pristup u rešavanju problema ono što SAD podržavaju.

Komšić je, dodaje se, Eskobara upoznao i o policijskoj vežbi koja će biti održana sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru, u kojoj učestvuju MUP i Žandarmerija Republike Srpske, što je ocenio kao provokaciju s ciljem proizvodnje konflikta.

2 COMMENTS

  1. A ko to njega pita za dozvolu? Kad politicka prilika bude poviljna, Srpska ce biti deo Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here