pixabay.com
Foto: Ilustracija

Moskva bi, sa novim sistemima protivraketne odbrane, mogla da bude najbolje mesto za opstanak u slučaju nuklearnog napada, navodi američki list „Nešenel interest“.

Rusija ima plan da modernizuje protivraketnu odbranu. Reč je o sistemu, koji je preliminarno nazvan A-235, čiji će cilj biti uklanjanje nedostataka protivraketnih sistema prethodnih generacija, posebno u borbi sa hipersoničnim raketama, kaže kolumnista lista „Nešnal interest“ Kaleb Larson.

On je podsetio da su 1972. godine Sovjetski Savez i SAD potpisale Sporazum o protivraketnoj odbrani, u skladu sa kojim se broj sistema u svakoj zemlji smanjio na dva, pri čemu je jedan mogao da se koristi za zaštitu kompleksa interkontinentalnih balističkih raketa, a drugi za odbranu gradova, u slučaju Sovjetskog Saveza, za odbranu Moskve.

Moskva je u početku bila okružena sistemima A-35, čije su rakete mogle da pogode neprijateljske projektile izvan atmosfere, smanjujući rizik od radioaktivnih kiša. Prema proceni CIA, sistem „ne pokriva američke raketne pretnje iz više pravaca“ i ne štiti od nuklearnih eksplozija.

Zaštita ruske prestonice je modernizovana 1995. godine. Međutim, sada se akcenat ne stavlja na stacionarne lansere u zemlji, već na mobilne lanserne sisteme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here