EPA/Alessandro Guerra

Pentagon će poslati u Kijev general-potpukovnika Antonija Aguta da razradi novu vojnu strategiju, piše list “Njujork tajms”, pozivajući se na američke i ukrajinske zvaničnike.

“Američki i ukrajinski vojni zvaničnici traže novu strategiju koju bi mogli da počnu da sprovode sledeće godine kako bi oživeli šanse Kijeva”, navodi se u članku.

Kako se očekuje, Aguto će stići iz Nemačke i ostaće u Ukrajini duže vreme kako bi savetovao komandu Oružanih snaga Ukrajine.

List piše da američki zvaničnici smatraju da bez promene strategije 2024. godina “može postati slična 1916. – najsmrtonosnijoj godini Prvog svetskog rata” kada je poginulo na hiljade mladih ljudi, a linija fronta se neznatno promenila. Dodaje se da je podsticaj za traženje novih rešenja bila neuspešna kontraofanziva Kijeva i problemi za novim paketom pomoći Ukrajini.

Dok se ukrajinska strana zalaže za ofanzivu u nadi da će privući pažnju svetske javnosti, Amerikanci insistiraju na drugačijoj strategiji i predlažu Ukrajini da se “koncentriše na to da zadrži postojeće teritorije, gomila oružje i ljudstvo”, piše list.

Kako je precizirano, cilj te strategije je da Ukrajina “stvori dovoljno ubedljivu pretnju kako bi Rusija mogla da razmotri učešće u ozbiljnim pregovorima krajem sledeće ili u 2025. godini”.

Autor članka podseća da je Vašington Kijevu u protekle dve godine poslao više od 111 milijardi dolara. Sada američki zvaničnici pokušavaju da pripreme Ukrajince za sledeću godinu, upozoravajući ih da bilo kakva pomoć koju američki Kongres odobri neće biti srazmerna onoj koju je Ukrajina dobijala poslednjih godina.

Podsećamo, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni je početkom novembra priznao da je ukrajinska kontraofanziva zašla u ćorsokak. On je dodao da “najverovatnije neće biti dubokog prodora”. Istovremeno, prema “udžbenicima NATO-a”, Oružane snage Ukrajine su već trebale da “ratuju” na Krimu, istakao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here