Youtube
Ruski ledolomac na Arktiku

SAD gube u trci u naoružanju u predelima Arktičkog polarnog kruga, piše „Nešenel interest“.

Prema pisanju lista, SAD zaostaju za Kinom i Rusijom, koje sve više novca ulažu u jačanje svog vojnog prisustva na Arktiku, uključujući i stvaranje novih ledolomaca.

Američka vojska poseduje samo jednog ledolomca u upotrebi – reč je o teškom ledolomcu „Polar star“. Istovremeno, Rusija ima u upotrebi dva ledolomca iste klase. Autor članka podseća da se u ruskim fabrikama na remontu nalaze još četiri ledolomca.

Ruski ledolomci su, pored toga, znatno mlađi od američkih. Američki ledolomac „Polar star“ počeo je sa radom 1970-ih godina, dok je Rusija stavila u službu svoje brodove krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina.

Prema pisanju lista, Rusija radi i na proizvodnji ledolomca projekta 10510 „Lider“, čija će težina biti oko 71.380 tona, a zahvaljujući tome to će biti „najteži ledolomac na svetu“.

List ističe da će novi ruski nuklearni ledolomac „Arktik“, težak 33.000 tona, biti testiran na moru krajem 2019. godine, kao i da će uskoro biti spreman za upotrebu.

1 COMMENT

  1. To je sve u redu, ali izgleda kao bacanje*snega* u oci. 2020 koliko znam istice medjunarodni ugovor-sporazum po kom se Antartik ili ti juzni pol nece eksploataisati ili ti iskoristavati a zna se da su zalihe uglja i nafte nepregledive na istom. sto li nam sad spremaju sam Bog zna i *tko* je to zlo koje nam pojede i ovako prekratke zivote koje potrosismo na gluposti i njihova preseravanja. Gde nestade covek ili ga stvarno nije ni bilo, nego je samo jedna vrsta tovne stoke. Aj da se malo zapitamo o sebi, pogledamo sire i zajebemo vise ova sranja. I da gde se denuse oni ljudi sa kojim se sukobise ameri na jugu koji je nenaseljen ili su prosli gore od indijanaca ili imadose bolje puske pa se ovi povukose podvijena repa…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here